Omar Bongo
Omar Bongo er Afrikas lengstsittende president (1967–2009). Foto fra 1973.
Av /Anefo.
Lisens: CC BY SA 3.0

Etter grunnloven av 1991 er Gabon en presidentstyrt, enhetsstatlig republikk. Presidenten, som er statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende, velges i allmenne valg for sju (tidligere fem) år. Regjeringen utnevnes av og er ansvarlig overfor presidenten.

Lovgivende makt er lagt til nasjonalforsamlingen (Assemblée Nationale) med 120 medlemmer, som velges i allmenne valg for fem år, og et senat med 91 medlemmer, som velges for seks år av provinsforsamlingene og kommunestyrene. Presidenten kan oppløse nasjonalforsamlingen før fem år er gått, men kan også forlenge dens funksjonstid med inntil 18 måneder. Presidenten kan sende lovforslag han er uenig i, tilbake til forsamlingen; forslaget må da vedtas med 2/3 flertall for å bli til lov.

Gabon var fra slutten av 1960-årene en ettpartistat, men ble som mange andre afrikanske land demokratisert i årene rundt 1990, da en ny, demokratisk forfatning åpnet for frie valg og flere partier. Under president Omar Bongo (1967–2009) var imidlertid demokratiseringen halvhjertet, og opposisjonen truet stadig med å trekke seg fra samarbeidet i nasjonalforsamlingen. Foran presidentvalget i 2005 ble grunnloven igjen endret, slik at Bongo kunne stille til valg for enda en periode. Etter at han døde i 2009, ble han etterfulgt av sin sønn, Ali Bongo Ondimba.

Administrativ inndeling

Gabon er inndelt i ni provinser, hver styrt av en statsutnevnt guvernør, og 37 prefekturer, hvert ledet av en statsutnevnt prefekt.

Rettsvesen

Den øverste domstol er høyesterett, bestående av tre kamre. De øvrige domstolene er en forfatningsdomstol, to appellretter, en statssikkerhetsdomstol og ni lokale førsteinstanstribunaler. Et øverste magistraturråd, ledet av presidenten, skal se til at domstolenes uavhengighet ivaretas. Lovverket bygger på franske forbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg