Gabons befolkning

Artikkelstart

Folketallet i Gabon ble i 2013 beregnet til 1 672 000 innbyggere, og den årlige befolkningstilveksten til 2,4 %. Forventet levealder ved fødsel er 64,1 år for kvinner og 62,1 år for menn.

Gabon har store inntekter og høy gjennomsnittlig BNP per innbygger men velferden er ujevnt fordelt og i 2005 levde 5,8 % av befolkningen på mindre enn 2 USD per dag. Samtidig har Gabon et bedre utbygd velferdssystem enn de fleste afrikanske land, med alders-, uføre- og yrkesskadetrygd og ytelser til barnefamilier. Legedekningen er høyere enn i de fleste andre land i området, men likevel er spedbarndødeligheten relativt høy, beregnet til 39,1 per 1000 levendefødte barn i 2013 (Verdensbanken).

Befolkningen er delt i ca. 40 etniske grupper. Største gruppen er fang som lever nord for Ogooué-elven i landets nordlige og nordvestlige deler; i de sørlige og sentrale delene av landet lever andre bantutalende folk, bl.a. eshira, okandé, adouma og bakota. I skogene lever også noen få tusen babinga (pygmeer) som nomadiske jegere og sankere.

Gabon er et av Afrikas tynnest befolkede land med ca. 6,5 innbyggere per km2. Størst befolkningstetthet finnes langs kysten og langs de store elvene. Landets største byer er hovedstaden Libreville og havnebyen Port-Gentil. 86,7 % av landets befolkning bor i by.

Religion

Ca. 87 % av befolkningen er kristne (2002); ca. 55 % er katolikker, ca. 18 % er protestanter, og ca. 14 % tilhører stedegne kirker. Det finnes også muslimer, samt tilhengere av tradisjonelle, lokale religioner.

Språk

Offisielt språk er fransk. Språkene i Gabon danner et broket bilde, med ca. 40 forskjellige etniske grupper som hver taler sitt språk, deriblant en rekke bantuspråk, blant annet fang.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg