GRAIL

Prisnippskisse for bruk av GRAIL-sondene i innsamlingen av mer detaljerte data enn tidligere tilgjengelig om Månens gravitasjonsfelt. De nesten identiske romfartøyene er på størrelse med vaskemaskiner. (NASA)

.
Lisens: fri

GRAIL, to nesten identiske NASA-sonder som fra kretsløp rundt Månen skal samle mer detaljerte data enn tidligere tilgjengelig om himmellegemets gravitasjonsfelt.

Faktaboks

Også kjent som
Gravity Recovery and Interior Laboratory

Ble skutt opp 10. september 2011, brukte lavenergibane for å komme til Månen - i motsetning til Apollo-romfartøyenes tre dager var reisetiden tre til fire måneder. Gikk inn i nær-polare ellipsebaner 31. desember 2011 (GRAIL A) og 1. januar 2012 (GRAIL B). De innledende banene hadde omløpstider på omkring 11,5 timer, tall som de etterfølgende ukene skal reduseres til like under 2 timer. Ved starten av den ca. 82 dager lange vitenskapelige perioden i mars 2012 skal de to sondene befinne seg i nær sirkelformede baner med en høyde på omkring 55 km. Her vil de overvåke innbyrdes avstand med meget stor nøyaktighet slik at alle endringer forårsaket av Månens gravitasjonsfelt kan registreres og brukes i utarbeidelsen av et høyoppløsnings-gravitasjonskart. Innsamlede data vil dessuten gi økt kunnskap om forhold i himmellegemets indre. Etter utført oppdrag skal sondene dirigeres ned til kollisjon med Månen.

Så vel GRAIL A som B medfører et lite kamera med betegnelsen GRAIL MoonKAM, som skal brukes i et omfattende program på ungdomsskolenivå i USA. Elever kan utpeke et område på Månens overflate for fotografering, og sondene vil sørge for bilder slik at området kan studeres nærmere.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg