Global Biodiversity Information Facility, organisasjon som har til oppgave å gjøre primærdata om Jordens biologiske mangfold fritt tilgjengelig for alle over internett. Med primærdata menes artsbestemte, sted- og tidfestede enkeltobservasjoner av arter, med angivelse av hvem som har gjort observasjonen og bestemmelsen, og hvor eventuell dokumentasjon befinner seg. GBIF formidler både observasjoner dokumentert ved innsamlinger i naturhistoriske samlinger, og rene notater. GBIF formidler (2007) ca. 140 millioner observasjoner gjennom portalen.

GBIFs primære mål er å skaffe forskere oversikt over hva som er samlet inn, dvs. en oppdatert oversikt over dagens kunnskap om Jordens arter. Dernest å effektivt lokalisere materiale for kontrollbestemmelser og nye systematiske undersøkelser og å frembringe data til biogeografiske analyser. Antall innsamlinger i verdens naturhistoriske museer er beregnet til 2–2,5 milliarder, hvorav kanskje 20–30 % er digitalisert. Disse data og analyser er forutsetninger for bærekraftig bruk og vern av livet på Jorden, og må være fritt tilgjengelig for alle. GBIF bidrar til repatriering av informasjon fra den industrialiserte til den tredje verden.

Medlemmer i GBIF kan være land og internasjonale organisasjoner. Per 2007 er 47 land og 34 internasjonale organisasjoner medlemmer av GBIF.

GBIF ble grunnlagt i 2000 av en arbeidsgruppe i OECD, som fastslo at biodiversitetsdata er av stor betydning for samfunnet, men at slike data ikke er godt nok tilgjengelige eller utnyttet. Den selvstendige organisasjonen GBIF ble formelt opprettet 1. mars 2001.

GBIF-Norge har som oppgave og gjøre informasjon fra norske samlinger og andre kilder tilgjenglig for det internasjonale GBIF-nettverket. Per 2007 leverer GBIF-Norge 2,2 millioner poster (av beregnet 4 millioner digitaliserte observasjoner og 12 millioner norske observasjoner totalt) fra fem institusjoner. GBIF-Norge har et nært samarbeid med Artsdatabanken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.