GBIF

Artikkelstart

GBIF, egentlig Global Biodiversity Information Facility, er en organisasjon som har til oppgave å gjøre informasjon om Jordens biologiske mangfold fritt tilgjengelig for alle over internett.

Faktaboks

Også kjent som
Global Biodiversity Information Facility

Informasjonen de samler er artsbestemte, sted- og tidfestede enkeltobservasjoner av arter, med angivelse av hvem som har gjort observasjonen og bestemmelsen, og hvor eventuell dokumentasjon befinner seg.

GBIF formidler både observasjoner dokumentert ved innsamlinger i naturhistoriske samlinger, og rene notater. GBIF formidler ca. 1,7 milliarder observasjoner gjennom portalen (2021) .

I Norge har Artsdatabanken et liknende formål.

Formål og organisasjon

GBIFs primære mål er å skaffe forskere oversikt over hva som er samlet inn, det vil si en oppdatert oversikt over dagens kunnskap om Jordens arter. I tillegg oppsøker de materiale for kontrollbestemmelser og nye systematiske undersøkelser og å frembringe data til biogeografiske analyser.

Antall innsamlinger i verdens naturhistoriske museer er beregnet til 2–2,5 milliarder, hvorav kanskje 20–30 % er digitalisert. Dataene og analysene er forutsetninger for bærekraftig bruk og vern av livet på Jorden, og må være fritt tilgjengelig for alle. GBIF bidrar til repatriering av informasjon fra den industrialiserte til den tredje verden.

Medlemmer i GBIF kan være land og internasjonale organisasjoner. Per 2007 er 47 land og 34 internasjonale organisasjoner medlemmer av GBIF.

GBIF ble grunnlagt i 2000 av en arbeidsgruppe i OECD, som fastslo at biodiversitetsdata er av stor betydning for samfunnet, men at slike data ikke er godt nok tilgjengelige eller utnyttet. Den selvstendige organisasjonen GBIF ble formelt opprettet 1. mars 2001.

GBIF i Norge

GBIF samler tall fra Norge gjennom en egen nasjonal node, som er tilknyttet Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Det meste av datamaterialet kommer fra Artsdatabanken.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg