GATS

Artikkelstart

GATS er en avtale innen Verdens handelsorganisasjon (WTO) som regulerer internasjonal handel med tjenester, som trådte i kraft 1995. GATS etterfulgte GATT fra 1948, som regulerte handel med varer.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for The General Agreement on Trade in Services
Også kjent som
Generalavtalen om handel med tjenester

GATS består av en rammeavtale, som inneholder generelle regler og ordninger, og nasjonale bindingslister, der de enkelte landene spesifiserer hvilken adgang de forplikter seg til å gi utenlandske tjenesteytere til sine hjemmemarkeder. Alle disse forpliktelsene gjelder for alle andre WTO-medlemmer, uten mulighet for diskriminering, men det enkelte land står fritt til å velge hvilke tjenester man vil forplikte seg til å gi adgang til. Bindingslistene begrenser også det omfang de utenlandske tjenesteyterne kan operere innenfor i markedet, for eksempel kan et land legge begrensninger på antall filialer en utenlandsk aktør kan åpne i landet.

GATS dekker alle tjenester det handles med internasjonalt, med to unntak: Det første unntaket er tjenester som ytes til offentligheten under utøvelse av statsmyndighet, og det andre gjelder luftfartssektoren, og dreier seg om trafikkrettigheter og alle tjenester som er direkte relatert til utøvelsen av trafikkrettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg