GALEX

GALEX klargjøres før oppskytningen.
Av .
Lisens: fri

Galaxy Evolution Explorer, NASA-romteleskop skutt opp 28. april 2003 med en flybåren Pegasus bærerakett og plassert i en cirka 700 km høy bane med inklinasjon 29 grader.

GALEX observerte galakser i ultrafiolett for å skaffe data om blant annet avstand og stjernedannelse. Teleskopets diameter er 0,5 m. Romteleskopet ble benyttet av NASA fram til februar 2011 og deretter utlånt til California Institute of Technology.

Data fra GALEX gjorde det tidlig i 2013 mulig for en gruppe astronomer fra USA, Chile og Brasil å utpeke galaksen NGC 6872 som den største observert i rommet til da. Målt fra tipp til tipp av de to fremtredende spiralarmene er utstrekningen noe over 522 000 lysår, det vil si noe mer enn fem ganger Melkeveiens. Av andre resultater kan nevnes oppdagelsen av en enorm, kometlignende hale bak Mira, en stjerne i hurtig bevegelse, observasjon av et sort hull i ferd med å fortære en stjerne og oppdagelsen av et manglende ledd i utviklingen av galakser - overgangen fra unge til gamle.

Ved utlånet i mai 2012 brukte California Institute of Technology egne midler for drift av satellitten. Siden har den av forskere rundt omkring i verden vært brukt til en rekke formål - fra studier av vår egen galakse til observasjon av hundretusener av galakser opptil fem milliarder lysår borte.

Etter mer enn ti års operasjon ble GALEX deaktivert 28. juni 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg