GALEX

Illustrasjon av GALEX i bane rundt jorda. GALEX observerte ultrafiolett stråling fra fjerne galakser.
Av .
GALEX klargjøres før oppskytningen.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

GALEX var et NASA-romteleskop som var aktivt fra 2003 til 2013 og som observerte galakser i ultrafiolett for å skaffe data om blant annet avstand og stjernedannelse.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Galaxy Evolution Explorer

Vitenskapelige funn

Data fra GALEX gjorde det tidlig i 2013 mulig for en gruppe astronomer fra USA, Chile og Brasil å utpeke galaksen NGC 6872 som den største observert i rommet til da, med en utstrekningen noe over 522 000 lysår, det vil si noe mer enn fem ganger vår galakses utstrekning. Av andre resultater kan nevnes oppdagelsen av en enorm, kometlignende hale bak Mira, en stjerne i hurtig bevegelse, observasjon av et svart hull i ferd med å fortære en stjerne og oppdagelsen av et manglende ledd i utviklingen av galakser – overgangen fra unge til gamle.

Teknisk

GALEX ble skutt opp 28. april 2003 med en flybåren Pegasus-bærerakett og plassert i en cirka 700 kilometer høy bane med inklinasjon 29 grader. Teleskopet hadde diameter 0,5 meter.

Romteleskopet ble benyttet av NASA fram til februar 2011 og deretter utlånt til California Institute of Technology. Siden har den av forskere rundt omkring i verden vært brukt til en rekke formål – fra studier av vår egen galakse, til observasjon av hundretusener av galakser opptil fem milliarder lysår borte.

GALEX ble deaktivert 28. juni 2013 etter mer enn ti års operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg