GAB-registeret

Artikkelstart

GAB-registeret var et offentlig register over faste eiendommer i Norge. GAB var en forkortelse for Grunneiendom-, adresse- og bygnings-registeret. GAB-registeret er avløst av Matrikkelen.

Registeret ble ført av Statens kartverk for hver kommune med opplysninger om alle grunneiendommer (det vil si faste eiendommer med eget gårds- og bruksnummer), festegrunn som hadde eget grunnboksblad i tinglysningsregisteret, samt annet som hadde eget grunnboksblad, for eksempel eierseksjoner. Foruten eiendommens betegnelse og stedfesting inneholdt GAB-registeret opplysninger om hvilken eiendom den var utskilt fra, dens areal, eierforhold, adresse og bygningsdata.

Regler om føring av registeret sto i forskrift 26. juni 2003 nr. 968 om føringen av grunneiendoms-, adresse- og bygningsregisteret (GAB-registeret) gitt av Miljøverndepartementet med hjemmel i lov 23. juni 1978 nr. 70 om kartlegging, deling og registrering av grunneiendom (delingsloven).

GAB-registeret er i dag avløst av matrikkelen, landets offisielle eiendomsregister. Matrikkelen ble innført i perioden fra desember 2007 til april 2009 med utgangspunkt i registerinformasjon fra GAB og kartdata fra Digitalt eiendomskart – (DEK).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Nils Øy

Hei, er det ikke slik at GAB(-registeret) nå er historisk, og er avløst av Matrikkelen?mvhNils E. Øy

svarte Nils Øy

Sorry, leste litt kort..

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg