Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning

Artikkelstart

Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning, svensk liberal dagsavis, 1832–1973, utkom i Göteborg. Avisen ble grunnlagt som fagblad for handels- og skipsfartsmeldinger, men engasjerte seg etter hvert sterkt i politiske spørsmål. I 1852 ble den liberale politikeren Sven A. Hedlund sjefredaktør, og avisen ble et av Sveriges ledende politiske organer.

Forfatteren Viktor Rydberg var ansatt i avisen fra 1855 til midten av 1870-årene, og flere av hans romaner ble publisert som føljetonger i avisen.

Under Torgny K. Segerstedt redaktørtid 1917–45 ble avisen en bannerfører i kampen for liberale og demokratiske ideer og en av Nordens aller mest ansette aviser. Særlig etter den nazistiske maktovertakelsen i Tyskland 1933 stod Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning frem som en kompromissløs motstander av all unnfallenhet overfor Hitler i svensk utenrikspolitikk. Tross press og represalier, bl.a. åtte beslagleggelser 1940–42, nektet Segerstedt å dempe kritikken mot nazismen. I Norge og Danmark, hvor avisen ble smuglet inn regelmessig, gav den en vesentlig impuls til motstanden mot okkupasjonsmakten.

Avisen brakte under krigen politiske karikaturtegninger av den norske tegneren Ragnvald Blix, som her signerte sine tegninger med psevdonymet Stig Höök.

Etter krigen ble avisens liberale og britiskvennlige tradisjoner ført videre. Redaksjonelt holdt avisen alltid et høyt, nærmest eksklusivt nivå med en fremragende utenriksjournalistikk, og en fast daglig kulturside som inntok en særstilling i nordisk presse.

Avisen gikk inn september 1973, men gjenoppstod som ukeavis 1975–84. Før den endelige nedleggelsen i 1985 utkom avisen igjen en kort tid som dagsavis.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg