Göteborg lufthavn, Landvetter

Göteborg lufthavn, Landvetter, sivil internasjonal lufthavn for Göteborg, Sverige. Lufthavnen dekker også Vestre Götaland og grenseområdet i Østfold, Norge. Lufthavnen ligger i Härryda kommune øst for Göteborg, ca. 20 kilometer fra Göteborg sentrum. Lufthavnen ble åpnet den 3. oktober 1977.

Flere lufthavner i regionen

Den første lufthavnen for Göteborgregionen var Torslanda, som åpnet i 1923. Torslanda lå nord for byen. I 1977 fikk Torslanda avløsning av den nye, moderne lufthavnen på Landvetter. Etter dette ble flyplassområdet på Torslanda omgjort til kolonihageområde, og det eneste gjenværende fra flyplassen idag er kontrolltårnet, som ligger på en høyde og ble oppusset i 2007.

Säve militærbase/flyplass i Göteborg åpnet i 2001 for sivil aktivitet, og enkelte kommersielle flyselskap flyttet driften sin dit. Flyplassen ble omdøpt til Göteborg City Airport. På grunn av stort behov for vedlikehold og reparasjoner ble Göteborg City Airport stengt for trafikk fra januar 2015.

Landvetter er nå den eneste lufthavnen som dekker Göteborgregionen, og er Sveriges nest største flyplass, målt i antall passasjerer. Cirka 6,67 millioner passasjerer reiste gjennom flyplassen i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg