Våren 1779 reiste Sprengtporten utenlands og besøkte St. Petersburg, Berlin og Paris. Under utenlandsreisen søkte han avskjed fra sin svenske offiserstjeneste i håp om en god avlønning som fransk offiser. Da det siste ikke slo til, vendte Sprengtporten hjem i 1781. Her fikk han etter hvert tilkjent en pensjon. Samtidig vokste misnøyen med det kongelige regimet hos adelen, og Sprengtporten så seg som mannen som skulle skape en fri finsk republikk, dominert av adelen. Han samlet omkring seg en krets av finske offiserer som ønsket Finlands frigjøring ved russisk hjelp. Motivene hos disse ser ut til å ha vært en frykt for tjenesteordninger («tjänsteackord»), blant annet pensjoner, og bosteder den dagen Russland hadde erobret hele Finland, og et ønske om å vinne tilbake posisjonen som adelen hadde hatt under frihetstiden (1720–1772).
Tanken om et selvstendig Finland ser likevel ut til å ha vært et marginalt fenomen i 1780-tallets Finland og kan først og fremst knyttes til situasjoner da Finlands skjebne så ut til å stå og vippe. Sprengtporten selv oppgav i sine opptegnelser at det var hvordan han ble mottatt av sine høyadelige kamerater på en kadettskole utenfor Stockholm, der han foraktfullt ble kalt «finntamp» og hånet for sin svensk, som vekket et ønske hos ham at Finland en gang skulle riste av seg «det skandinaviske åket».
Sprengtporten reiste til Nederland våren 1784 der han med støtte i Gustav 3s anbefaling fikk obersttittel («överstefullmakt») og pensjon av den nederlandske regjeringen. Under oppholdet i Nederland skrev han ned tankene sine om fiendskapet mellom Sverige og Russland, og hvordan denne kunne opphøre. Tanken var at et selvstendig Finland skulle fungere som en buffer og den fremste konfliktårsaken, den svenske grensens nærhet til St. Petersburg, skulle forsvinne. Ifølge Sprengtporten hadde Sverige behandlet sin østre riksdel dårlig, og folket i Finland skulle med glede akseptere en slik frigjøring. Om det var nødvendig, kunne Sverige med russisk hjelp kompenseres med Norge. Sprengtporten presenterte tankene sine for den russiske ambassadøren i Haag.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.