Fjøs
Norsk fjøs. Bonden fôrer kyr med kraftfôr.
Av /NTB.
Kontroll av sau
Kontroll av sau etter beitesesongen, Øvre Rendal, 2010.
Av /Samfoto/NN/NTB.
Gårdsarbeid
Bonde kjører høyballer som fôr til dyrene.
Av /Samfoto/NTB.

Gårdsdrift er det å drive en gård med dyrket jord, utmark og gjerne skog. Gårdbrukeren, som gjerne omtales som bonde, skal holde virksomheten i gang fra dag til dag, planlegge og utvikle drifta fra sesong til sesong.

Faktaboks

Også kjent som

gardsdrift, jordbruk

De fleste som eier et gårdsbruk i Norge, driver ikke på heltid og har ikke inntekter fra gården som eneste leveveg. Derfor skiller vi mellom heltidsbruk og deltidsbruk. Bak en gårdbruker står det gjerne en hel familie, derfor snakkes det gjerne om familiebruk. På et familiebruk, der gjerne flere generasjoner deltar i drifta, er det gjerne husdyrbruk eller arbeidskrevende planteproduksjon. I nyere tid er det utviklet ulike former for nabosamvirke, som maskinsamvirke og samdrift i melkeproduksjon.

Melkeproduksjon med ku eller geit er den viktigste formen for husdyrbruk. I tillegg kommer husdyrdrift med ammekyr, sau, gris, kylling og høns. Andre driver med planteproduksjon som korn eller potet, noe som krever mye arbeidsinnsats i kortere perioder. Atter andre driver hagebruk med produksjon av frukt, grønnsaker eller gårdsforedling av mat (noe som kan være svært arbeidskrevende). De fleste gårdsbruk i Norge har gårdsskog, mens et fåtall driver spesialisert skogbruk på større eiendommer.

Selv om moderne landbruk består av spesialiserte produksjoner, er gårdsdrift i dag i stor grad et mangesysleri. Arbeidsoppgavene skifter fra morgen til kveld, særlig i husdyrbruket. Det kreves fagkunnskap om agronomi og biologi, mekanikk, tømring og snekkeri.

I 2020 var det 38 622 jordbruksforetak (gårdsbruk) i Norge.

Oppgaver

Bondens marked, Kragerø, 2015
Direktesalg av landbruksvarer fra gårdbruker til kunde er en viktig del av gårdsdriften for mange bønder. Her fra Bondens marked i Kragerø, 2015.
Av /Shutterstock.
Rundballepakking
Rundballepakking på en gård utenfor Tromsø, 2019.
Av /Shutterstock.
Sesongplukkere
I større bruk med produksjon av frukt og grønnsaker leies det gjerne inn arbeidstakere (som regel fra utlandet) til innhøstingen. Dermed blir gårdbrukeren arbeidsgiver og får ansvaret for å planlegge drifta i en mellomstor arbeidsorganisasjon. Bildet viser sesongarbeidere fra Øst-Europa som plukker jordbær på en gård i Trøndelag, 2006.
Av /Samfoto/NN/NTB.

Norsk landbruk har tradisjonelt vært drevet som familiebruk, men denne driftsformen er på vikende front til fordel for bruk der bare én person driver bruket. Leid arbeidskraft lokalt, særlig i sommersesongen, var vanlig til langt inn i etterkrigstida. I de senere årene har det vokst fram større bruk med husdyrhold eller produksjon av frukt og grønnsaker der det gjerne kan være innleie av en gruppe arbeidstakere (som regel fra utlandet). Dermed blir gårdbrukeren arbeidsgiver og får ansvaret for å planlegge drifta i en mellomstor arbeidsorganisasjon.

Drifta på et gårdsbruk følger årstidenes gang med våronnarbeid (pløying, harving, såing, planting og gjødsling) og dyr som skal ut på beite om våren. Senere kommer høsting av gras, rotvekster, korn og grønnsaker etter hvert som været er laglig og de forskjellige vekstene vokser og modnes i løpet av sommeren og høsten. Gras blir slått og lagt i silo eller presset som rundballer. Korn blir tresket med skurtresker, sauer blir hentet hjem fra fjell eller utmark, og jakt og fiske står for tur der det er aktuelt.

Våren er en viktig tid på et gårdsbruk. Når snøen smelter, tela går ut av jorda og markene blir grønne, legges grunnlaget for alt liv på en gård. Gjennom fotosyntesen kan klorofyllet i plantene ta opp energi fra sollyset og karbondioksid fra lufta og kombinere dette til karbohydrater som gir dyr og mennesker mat i det kommende året. Dette er også den travleste tida på året, da det skal pløyes og harves, gjødsles og såes, plantes og lukes. De som har husdyr, må spre husdyrgjødsel på åker og eng, og de drøvtyggende husdyra skal ut på beite.

På famliebrukene henger noe av den tradisjonelle arbeidsdelingen igjen, ved at kvinnene gjerne har hovedansvar for husholdet mens mannen har hovedansvar i arbeidet på jordene. Arbeidet med husdyra deles mer likt. På mange bruk er det i dag gjerne bare én person hjemme i arbeid på dagtid, mens de andre i husholdet er borte på arbeid eller skole. Unntaket er sommersesongen, der det også er kommet et innslag av innleid (som regel utenlandsk) arbeidskraft de siste årene.

Utdanning

De fleste bønder i dag har utdanning fra utdanningsprogrammet for naturbruk (tidligere landbruksskoler). For de som sikter seg inn mot å bli gårdbrukere, er det vanlig å starte med ettårige agronomkurs og så bygge på med ett eller flere år i ulike retninger (husdyrbruk, mekanikk, og så videre). Det finnes også mer spesialiserte videregående skoler rettet mot økologisk landbruk, maskin og mekanikk, «klimasmart» landbruk og etterutdanning (voksenagronom).

Høyere landbruksutdanning foregikk tidligere bare ved Norges landbrukshøgskole på Ås, som nå heter Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I tillegg foregår det nå høyere landbruksutdanning ved Nord universitet Steinkjer og Bodø, Høgskolen i Innlandet (HINN) Blæstad og Evenstad (tidligere Høgskolen i Hedmark) og den private Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB), BryneJæren.

Rådgivning og samvirkeorganisasjoner

Landbruket har et omfattende rådgivingsapparat som omfatter Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og rådgiverne i samvirkene Tine og Nortura.

De bondeeide samvirkene Tine for melkeprodusenter, Nortura for egg- og kjøttprodusenter, Norges Skogeierforbund for omsetning av tømmer og Felleskjøpet for innsatsvarer var og er viktige bindeledd mellom bonden og markedet. De private markedsaktørene har egne rådgivere. I tillegg kommer lokalt baserte serviceinstitusjoner som avløserlag, regnskapslag og de kommunale landbrukskontorene.

Ved større investeringer med behov for offentlig støtte er det Innovasjon Norge som administrerer ordninger for lån og tilskudd.

Jordbruksoppgjøret

Bondeprotest med traktor, Karl Johans gate
Traktorer fra hele landet på Karl Johan under demonstrasjoner mot jordbruksoppgjøret i 2021.

Jordbruksoppgjøret, der de to landbruksorganisasjonene – Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag – forhandler med staten om jordbruksavtalen, er også en viktig begivenhet i april/mai. Der bestemmes prisene på de fleste av bondens produkter sammen med de økonomiske overføringene som avløserordningen, arealtilskudd, produksjonstilskudd, distriktstilskudd og driftsvansketilskudd.

Maskiner og bygninger

Plog

Dagens landbruk er høyt mekanisert med den dieseldrevne traktoren som nav, og de fleste maskinene for åkerarbeid blir drevet av en traktor med trepunkts løft. På et vanlig gårdsbruk kan det være flere traktorer av ulik årgang, gjerne tilpasset spesielle arbeidsoppgaver eller gårdsbygninger. Bildet av pløying er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Dagens landbruk er høyt mekanisert med den dieseldrevne traktoren som nav, og de fleste maskinene for åkerarbeid blir drevet av en traktor med trepunkts løft. På et vanlig gårdsbruk kan det være flere traktorer av ulik årgang, gjerne tilpasset spesielle arbeidsoppgaver eller gårdsbygninger.

På dagens gårder er det gjerne flere driftsbygninger av ulik alder, bygd sammen eller hver for seg. I tillegg vil det gjerne være flere boliger av ulik alder og tilstand, tilpasset antall generasjoner og omfanget av leid arbeidskraft. Mange gårdsbruk i dalene og innlandet har seter, selv om de færreste av disse er i aktiv drift.

I en periode har moderne husdyrbygg vært bygd i stål og betong, men det har i de senere årene vært en delvis renessanse for store husdyrbygg i tre.

I alle produksjoner skjer det en rasjonalisering og strukturendring i takt med at produksjonsutstyret fornyes. Særlig er dette tydelig i produksjon med gris og kylling, der det bygges store produksjonshaller av stål og betong. Tingenes internett har også gjort sitt inntog i landbruket.

Produksjonsformer

Melkebruk

Husdyr (storfedrift)

Fra et løsdriftfjøs for storfe. Stortinget har bestemt at alle melkekyr skal gå i løsdrift innen 2034, men vel halvparten av alle melkeprodusenter har ennå i 2021 kyrne i båsfjøs.

Av /NTB Scanpix ※.

Den mest utbredte formen for husdyrhold er melkeproduksjon, for det meste med storfe eller i mindre omfang med geit. De fleste drives som enkeltbruk, gjerne med en betydelig innsats av familien, som ektefeller, kårfolk og barn av gårdbrukeren. For å få levert melk må en ha melkekvote, som omsettes i et kvotemarked som er delvis regulert ved at staten også kjøper og selger kvoter til en lavere pris enn de fritt omsatte kvotene.

De fleste som starter opp med melkeproduksjon har arvet en gård med pågående melkeproduksjon eller kjøpt en gård med kvote. Ved nybygg eller utbygging av bruk, utvides gjerne drifta og da må det kjøpes mer kvote. Gjennomsnittlig melkekvote for storfe i 2020 var 228 676 liter melk fordelt på 7424 melkeforetak for ku.

Stortinget har bestemt at alle melkekyr skal gå i løsdrift innen 2034, men vel halvparten av alle melkeprodusenter har ennå i 2021 kyrne i båsfjøs. I løsdriftfjøs er det etter hvert vanlig med melkerobot, der kyrne går inn i et avlukke der de får kraftfôr og lar seg melke.

Andre produksjoner

Sau
Sau på beite.

Andre viktige produksjoner i husdyrholdet er sauehold, kjøttproduksjon med ammeku, grisehold og fjørfe til produksjon av egg eller kjøtt (broiler).

Det er stor forskjell på gårdsdrift med sau eller kjøttfe og de kraftfôrkrevende produksjonene gris og kylling.

Sauehold har lang tradisjon i områder av landet der det er rikelig med utmarks- og fjellbeite. Noe av det tradisjonelle saueholdet basert på utmarksbeite er fortrengt fra grenseområdene mot Sverige på grunn av tilbakekomsten av store rovdyr, men fortsatt er driftsformen i norsk sauehold basert på beite i utmark. Det har også skjedd en spesialisering i saueholdet de siste årtier, der mange små buskaper har forsvunnet.

Storfe holdt for kjøttproduksjon er en vanlig driftsmåte på bruk som har sluttet med melkeproduksjon, der det er lavere krav til driftsbygningens standard. I nyere tid er det etablert noen bruk med hjort for kjøttproduksjon.

Kyllingproduksjon er ikke underlagt statlig produksjonsregulering som melk og andre kjøttslag. Derfor kreves det leveringsavtaler med en av de tre store industrielle aktørene: Norsk kylling, Nortura eller Den stolte hane.

Viktige planteproduksjoner er produksjon av korn og oljevekster, frukt, bær og grønnsaker. Produksjonen av korn og oljevekster finnes for det meste på flatbygdene på Østlandet og rundt Trondheimsfjorden, der produksjonsforholda er mest laglige. De viktigste områdene for frukt og bær ligger i Hardanger, Sogn og Telemark, mens det meste av grønnsakproduksjonen foregår rundt Oslo- og Trondheimsfjorden.

Ervervelse av gårdsbruk

De som kjøper et gårdsbruk på det frie markedet, trenger tilgang på startkapital for å finansiere overtakelse og eventuelle nødvendige investeringer. Det trengs også en viss kompetanse for den driftsformen som planlegges. Noe kan skaffes ved etterutdanning, men mye kan være erfaringsbasert kunnskap.

Ved overtakelse fra egen familie kan slik kunnskap formidles av forrige generasjon på bruket. De økonomiske og sosiale realitetene er ofte slik at gårdbrukerens familie må være innstilt på å bidra. Arbeidsdagene er ofte lange og inntjeningen beskjeden, i alle fall i starten. Uten bistand fra kårfolk eller forrige driver ville mange gårdbrukere slitt med å få drifta til å gå rundt.

Den spesielle boformen på et gårdsbruk, gjerne med flere familier rundt samme tun eller i nærheten, innebærer både fordeler og ulemper. På et gårdsbruk er det ikke er noe klart skille mellom arbeid og fritid. Det kan også være langt til nærmeste nabo. For en del bønder er gårdsdrift som selvstendig næringsdrivende både en ettertraktet livsform og en friere livsstil enn det som er vanlig i resten av samfunnet.

Heltid eller deltid?

Hogst
Som en konsekvens av den teknologiske utviklinga og moderniseringa av jord- og skogbruk har det oppstått en rekke nye serviceyrker som i mange tilfeller kombineres med gårdsdrift. Det kan for eksempel være klauvskjæring, saueklipping, snøbrøyting eller, som på bildet, skogsmaskinkjøring.

For å drive en gård som levebrød, kreves gjerne både allsidighet og utholdenhet. Framfor alt er det viktig å planlegge hvordan dagen og arbeidsinnsatsen kan kombineres med annet arbeid for en eller flere av familiemedlemmene. Her har det blitt flere muligheter de senere årene.

Før kunne deltidsarbeid utenom bruket være fiske, skogsarbeid, arbeid på anlegg eller gårdsarbeid for andre. Som en konsekvens av den teknologiske utviklinga og moderniseringa av jord- og skogbruk har det oppstått en rekke nye serviceyrker som i mange tilfeller kombineres med gårdsdrift. Det kan være klauvskjæring, saueklipping, snøbrøyting eller skogsmaskinkjøring. Det kan også være leiekjøring av skurtresker eller andre dyre maskiner som brukes lite, kantklipping og service og vedlikehold av maskiner og utstyr som traktorer, roboter og avansert GPS-utstyr.

Det er i dag ganske vanlig at den ene av ektefellene har heltids lønnsarbeid utenom bruket.

Lokal, småskala foredling av landbruksprodukter har skutt fart de senere årene, basert på gårdsmeieri eller gårdsslakteri. Melk av ku eller geit ystes til ost med lokal smak eller tradisjon og selges både lokalt, på messer og matfestivaler og etter hvert i dagligvarehandelen. Kjøtt foredles og selges som ferskvare eller som spekemat. Birøkt er annen av de mindre produksjonene, der honningen omsettes lokalt eller via Honningcentralen. De såkalte REKO-ringene, der varene omsettes fra parkeringsplasser, bensinstasjoner eller utenfor kjøpesentra, er blitt en viktig salgskanal for småskala matprodukter.

En betydelig gruppe deltidsbønder,særlig på Sørlandet og Vestlandet, arbeider offshore eller i serviceindustrien til oljenæringa og drar nytte av turnusordningene i disse næringene. I tillegg utføres en rekke praktiske oppgaver i kommunal service, helse og omsorg av kvinner og menn i deltidsjobber. Deltidsbønder flest kombinerer i dag det å være selvstendig næringsdrivende med lønnsarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg