Gävle, administrasjonssenter i Gävle kommune og Gävleborgs län, på begge sider av Gävleåns (Gavleån) utløp i Bottenhavet, 180 km nord for Stockholm; 71 033 innb. (2011). Gävle er vei- og jernbaneknutepunkt med en viktig havn. Byen er også skolesenter med bl.a. sentralbibliotek og jernbanemuseum og et rikt kulturliv, bl.a. Gävle teater og Symfoniorkester. Flere statlige etater er lokalisert i Gävle, bl.a. det svenske kartverket Lantmäteriet.

Bydelen nord for Gävleån brant nesten helt ned i 1869, og er gjenoppbygd med regelmessige og brede gater. Bevart er Heliga trefaldighetskyrkan, som i sine eldste deler går tilbake til middelalderen. Her ligger også rådhuset fra 1780-årene (restaurert 1874). Betydelig fornyelse av bysentrum i 1970-årene. Hovedgaten Kungsgatan knytter over Kungsbron sammen bydelene nord og sør for elven, som det fører ytterligere fire broer over. Den søndre bydelen har bevart en del eldre trehusbebyggelse, bl.a. området Gamla Gefle. Her ligger også slottet, påbegynt 1583 og nyoppført etter brann i 1750-årene.

Gävle fikk byprivilegier allerede på 1300-tallet, og ble på slutten av 1700-tallet det ledende handelssenter langs norrlandskysten. Åpningen av Gävle–Dala-jernbanen 1859 gav byen et større omland med tilhørende vekst i handelen, og Gävle var i en periode landets fjerde største by.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.