Fuzhou, by i Kina, hovedstad og største by i Fujian, ved elven Min Jiang, 55 km fra munningen i Øst-Kinahavet. 3 283 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Fuzhou er et viktig handelssentrum med utførsel av varer over havnen i Mawei. Flere økonomiske og teknologiske utviklingssoner er siden 1991 etablert for å tiltrekke seg taiwanske investeringer. Byen har i dag verksted-, kjemisk, metallurgisk og tømmerindustri i tillegg til næringsmiddel- og tekstilindustri. Også betydelig fiskehavn og fiskeforedling. Skipsverft. Velkjent håndverksindustri. Universitet, flere høyskoler og forskningsinstitusjoner. Jordbruket rundt byen er utbygd kommersielt ved hjelp av taiwansk kapital. Byen er siden 1958 knyttet til det kinesiske jernbanenett over Nanping. Nasjonal flyplass i tillegg til ny internasjonal flyplass ved Changle.

Bybefolkningen vokser raskt. For å bøte på begynnende klassiske storbyproblemer er det planlagt en storstilt infrastrukturutbygging som vil gjøre byen til en av de mest moderne byene i Kina.

Fuzhou ble grunnlagt ca. 200 f.Kr., og har vært hovedstad i Fujian siden 944. Byen var en av de fem første traktathavner som ble åpnet for internasjonal handel i 1842, og var en tid Kinas viktigste eksporthavn for te. Under japansk okkupasjon 1941 og 1944–45. Byen het i perioden 1934–43 Minhow.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.