Fuzhou

Fuzhou er hovedstad og største by i Fujian, og ligger ved elven Min Jiang.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fuzhou er en by i Kina, hovedstad og største by i Fujian, ved elven Min Jiang, 55 kilometer fra munningen i Øst-Kinahavet. Byen har 3 283 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
fudʒou
Også kjent som
Fuchou, Foochow

Næringsliv

Fuzhou er et viktig handelssentrum med utførsel av varer over havnen i Mawei. Flere økonomiske og teknologiske utviklingssoner er siden 1991 etablert for å tiltrekke seg taiwanske investeringer. I dag har byen verksted-, kjemisk, metallurgisk og tømmerindustri i tillegg til næringsmiddel- og tekstilindustri. Fuzhou har også en betydelig fiskehavn og fiskeforedling, skipsverft og en velkjent håndverksindustri. Byen har universitet, flere høyskoler og forskningsinstitusjoner. Jordbruket rundt Fuzhou er utbygd kommersielt ved hjelp av taiwansk kapital.

Siden 1958 er Fuzhou knyttet til det kinesiske jernbanenett over Nanping. Byen har nasjonal flyplass i tillegg til ny internasjonal flyplass ved Changle.

Historie

Fuzhou ble grunnlagt rundt 200 fvt., og har vært hovedstad i Fujian siden 944. Byen var en av de fem første traktathavner som ble åpnet for internasjonal handel i 1842, og var en tid Kinas viktigste eksporthavn for te.

Under andre verdenskrig var Fuzhou okkupert av Japan i årene 1941 og 1944–1945. I perioden 1934–1943 het byen Minhow.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg