Fusa (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
354 km²
Innbyggertall
3 861 (2019)
Administrasjonssenter
Eikelandsosen
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Hordaland)
Innbyggernavn
fusing
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1241 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Tveitakvitingen (1299 moh.) på grensa til Fusa

Kommunevåpen

Fusa. Ådlandsfjorden sett fra Holmefjord. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fusa var en kommune i Hordaland fylke. Den ble slått sammen med Os i 2020 og ble en del av Bjørnafjorden kommune i Vestland fylke. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Fusa kommune lå sørøst for Bergen, og omfattet vestsiden av halvøya mellom Hardangerfjorden og dens nordgående arm Fusafjorden/Samnangerfjorden.

Kommunesenteret var Eikelandsosen, eneste tettsted i den tidligere kommunen.

Fusa kommune ble opprettet i 1856 ved utskilling fra Os. Os ble i 1903 delt i tre, Fusa, Strandvik og Hålandsdal. Disse tre kommunene ble slått sammen igjen i 1964, samtidig med at Bogstrand, som ligger på vestsiden av Samnangerfjorden, ble overført til Os kommune.

Området

Fusa ligger i utkanten av Bergensfeltet (Bergensbuene) og har en berggrunn som tilhører den kaledonske fjellkjedefoldingen preget av belter av omdannete kambrosiluriske bergarter med en sørvest–nordøstlig strøkretning. Berggrunnen her består vesentlig av fyllitt og glimmerskifer, likeleldes prekambriske bergarter, vesentlig gneis. Øst for Gjønavatnet og Skogseidvatnet i øst opptrer grønnstein. Denne bergarten dominerer sammen med leirskifer (se leirbergarter) i søndre del av den tidligere kommunen. Lengst nordøst finnes overskjøvne, harde bergarter som kvartsitt som i Tveitakvitingen på grensen mot Samnanger og Kvam når 1299 meter over havet.

Etymologi

Navnet Fusa er antagelig opprinnelig et fjordnavn, Fúsi, til norrønt fúss, nynorsk «fuse», «ivrig», «strømme sterkt og susende frem».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg