Funchal

Utsyn mot Funchal, hovedby på den portugisiske øya Madeira. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Funchal er en by i Portugal på øya Madeira i Atlanterhavet, og hovedstad i den autonome regionen Madeira. Funchal ligger på sørkysten av øya og har 104 286 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
fũʃˈal

Byen har betydelig turisttrafikk, spesielt i vintersesongen, og i tiårsperioden fra 2009 til 2019 ble antallet hoteller og ferieboliger i Funchal mangedoblet. Byen har sukkerindustri og vinproduksjon, hovedsakelig av madeiravin. Funchal har en livlig trafikkert havn med eksport av vin, broderier, frukt med mer. Turisme er blant byens største næringer. På grunn av beliggenheten var byens havn tidligere viktig for skipstrafikken i Atlanterhavet. I dag har havna et stort anløp av cruiseskip. Funchal har internasjonal flyplass, Cristiano Ronaldo internasjonale lufthavn, omlag 12 kilometer nordøst for byen.

Bybeskrivelse

Fra den botaniske hagen i Funchal med utsikt over byen
Jardim Botanico da Madeiria
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Rådhuset i Funchal, med typisk tårn for å kunne følge med handel og pirataktivitet i området ved havnen. Brosteinene er typiske for byen med lokal mørk basalt og lys kalkstein importert fra fastlandet.
rådhuset
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Funchal ligger vakkert til med hvitkalkede hus omgitt av høye fjell og dype daler med frodig subtropisk vegetasjon. Bebyggelsen brer seg høyt oppover fjellsidene som når mer enn 1200 meters høyde. Den gamle bydelen har smale brosteinslagte gater, og domineres av katedralen Sé Catedral do Funchal, bygget i årene 1485 til 1514. Her ligger også festningen São Lourenço fra 1500-tallet, som tidligere ble brukt som residens for Madeiras militære guvernører. I tillegg til å huse et museum, er stedet i dag også offisiell residens for representantene for den autonome regionen Madeira. Funchal har mange museer, blant annet for gamle møbler, porselen, flere kunstgallerier, og et naturhistorisk museum.

Blant de mange parkene regnes den botaniske hagen, i åsene nordøst for Funchal, som den vakreste. Hit kan man ta taubane. Hotelldistriktet ligger vest for bykjernen. Cirka 600 meter over byen ligger Monte med den dobbeltspirede kirken Nossa Senhora do Monte fra 1700-tallet, lett synlig fra sjøen. Herfra starter de berømte turene nedover bygatene med Madeiras spesielle kurvkjelker, carros de cesto.

Historikk

Katedralen Sé, bygd i 485–1514, ligger i det som den gang var hovedgata opp fra havna.
katedralen Sé
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Funchal ble grunnlagt i år 1421 av den portugisiske sjøfareren João Gonçalves Zarco. Byen har sitt navn etter planten fennikel (portugisisk funcho); fordi de tidligste bosetterne merket seg at det var svært mye fennikel her. Byen var under spansk kontroll i årene 1580 til 1640 og under britisk kontroll i år 1801 og i perioden 1807 til 1814. På begynnelsen av 1900-tallet ble byen et etterspurt vinterkursted. Den moderne turisttrafikken går tilbake til 1964, da øyas flyplass stod ferdig.

Nyere tid

Funchal er kjent for sitt storslagne fyrverkeri på nyttårsaften, som trekker en rekke utenlandske cruiseskip til havnen. Fotballspilleren Cristiano Ronaldo (fullt navn dos Santos Aveiro) er født i Funchal. Flyplassen her har fått nytt navn etter ham, og et eget museum, Museu CR7, er laget. I sentrum er en statue av ham, og reiseselskaper tilbyr tematurer hvor man kan lære om Ronaldos oppvekst på Madeira.

Laurisilva-skogen er et stort område av laurbærskog, som består av en stor andel primærskog. Naturområdet står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Naturen på øya og rundt Funchal er i følge den internasjonale naturvernunionen IUCN noe truet, delvis grunnet stor turisttrafikk, og delvis av konsekvenser av klimaendringer, som store skogbranner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg