Fumiko Hayashi

Fumiko Hayashi var en japansk forfatter, kjent for sine skildringer av fattigdom og krigens nød fra et kvinnelig ståsted.

Bakgrunn og forfatterskap

Hayashi ble født i Yamaguchi prefektur. Faren var en kramkar, og Hayashi tilbragte oppveksten i fattigdom mens de reiste rundt fra sted til sted. Hun skrev sine første dikt for lokalavisen mens hun gikk på gymnaset, og i 1922 flyttet hun til Tokyo, hvor hun ble kjent med poeter og forfattere i den anarkistiske bevegelsen. Hun levde et omstreifende liv til hun giftet seg i 1926, men fortsatte å reise resten av livet, både i Japan, Europa og Asia. Hun døde av hjertestans i 1951.

Hayashi debuterte som forfatter med de første to delene av den selvbiografiske romanen Hōrōki (Omstreifernotater) i 1928–29. Romanen ble en bestselger og har vært filmatisert flere ganger, både som spillefilm og dramaserier for fjernsyn.

Hayashis litteratur var ofte basert på forfatterens egne opplevelser, og hun kjennetegnes av sine skildringer av livet blant de fattigste i samfunnet, en gruppe som sjeldent ble omtalt i den japanske litteraturen. Hun kombinerte folkeligheten med et intuitivt politisk engasjement, og hennes følsomhet og humor gjorde henne til en folkekjær forfatter

Utgivelser

Oversatt til norsk

  • "Byen med trekkspill og fisk" (Fūkin to sakana no machi), 1931. Oversatt av Ika Kaminka i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012.

Andre utvalgte utgivelser

  • Hōrōki (Omstreifernotater), 1928–29.
  • Ukigumo (Drivende skyer), 1951.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg