Fumihiko Maki

Faktaboks

Fumihiko Maki
Født
1928, Tokyo
Fumihiko Maki, 2010
Fumihiko Maki, 2010
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Fumihiko Maki er en japansk arkitekt, utdannet ved universitetet i Tokyo i 1952 under Kenzo Tange, deretter i USA ved Cranbrook Academy of Art, Bloomfield Hills i Detroit, og ved Harvard Graduate School of Design. Deretter arbeidet han hos Skidmore, Owings & Merrill i New York og hos Sert Jackson & Associates i Cambridge.

Etter flere år med undervisning , blant annet ved Washingston University i St. Louis i 1956–1960 og ved Harvard i 1962–1965, etablerte han i 1965 arkitektfirmaet Maki and Associates i Tokyo. Han var en av grunnleggerne av metabolistgruppen, en japansk arkitektgruppe som gikk inn for en teknologisk utopisk arkitektur. Han var alltid opptatt av ny teknologi og rasjonell formgivning, og brukte modulsystemer under planleggingen av et prosjekt og standardiserte bygningsdeler under oppføringen. Favorittmaterialene hans var metall, glass og betong. Han har studert tradisjonell japansk arkitektur, og inkorporerte elementer fra denne i en ellers moderne vestlig arkitektur, uten å falle tilbake i formalisme og stilkopiering.

Blant hans hovedverk kan nevnes YKK gjestehus, Kurobe (1983), idrettshall i Fujisawa, (1984), Spiralbygningen (Wacoal kunstsenter) i Tokyo (1985), Kyoto Nasjonalmuseum for moderne kunst (1986), idrettshall i Tokyo (1990), Nippon kultursenter i Makuhari, Chiba, (1990) og Hillside Terrace Complex. Maki ble tildelt Pritzker-prisen i 1993 og har også mottatt AIAs og UIAs Gold Medal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Olav Ødegården: Moderne Maki, «Arkitektnytt» 1993 s. 293.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg