Fulufjellet nasjonalpark

Fulufjellet nasjonalpark (oransje). Kartet viser også andre verneområder i nærheten. Naturreservater er markert med rødt.
Fulufjellet nasjonalpark
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fulufjellet nasjonalpark ligger i Trysil kommune i Hedmark fylke, på østsiden av Ljørdalen lengst øst i kommunen. Den ble opprettet 27. april 2012 og strekker seg over et areal på 82 437 dekar. Høyeste punkt er Slottsfjellet på 1047 moh.

Natur

Nasjonalparken omfatter en langstrakt fjellrygg, som vi deler med Sverige, og sammen med den svenske Fulufjället nasjonalpark har vi her et relativt stort, sammenhengende og inngrepsfritt fjellområde i et kontinentalt og tørt område.

Bergarten i nesten hele nasjonalparken er en type sur sandstein, noe som gjør vegetasjonen på snaufjellet opp mot riksgrensen meget artsfattig. I skogliene og bekkekløftene er det flere steder store partier med yppig høgstaudevegetasjon med arter som tyrihjelm, turt, skogstorkenebb og storklokke. Flere steder er det mindre urskogområder med dominans av gran, og her er det registrert flere truede og rødlistede sopp- og lavarter. Den sjeldne orkideen huldreblom er funnet i nasjonalparken, det samme gjelder mogop, en lyskrevende art, som ellers har sine største norske forekomster i Jotunheimen nasjonalpark.

Tilgjengelighet

Den letteste atkomst er fra fylkesveien 564 gjennom Ljørdalen på vestsiden av nasjonalparken, med sidevei til Brynflået i sørenden av nasjonalparken forbi Fulufjelley alpinsenter.

Merkete turstier fra Storbekkåsen til riksgrensa og fra Bergådalen og inn til riksgrensa. Fra denne merket sidesti til Storfurua på nordsida av Bjørnåsen. Det er ingen overnattingsmuligheter i parken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg