Fulufjellet nasjonalpark (oransje). Kartet viser også andre verneområder i nærheten. Naturreservater er markert med rødt. 

Fulufjellet nasjonalpark av Erik Bolstad. CC BY SA 3.0

Fulufjellet nasjonalpark ligger i Trysil kommune i Hedmark fylke, på østsiden av Ljørdalen lengst øst i kommunen. Den ble opprettet 27. april 2012 og strekker seg over et areal på 82 437 dekar. Høyeste punkt er Slottsfjellet på 1047 moh.

Nasjonalparken omfatter en langstrakt fjellrygg, som vi deler med Sverige, og sammen med den svenske Fulufjället nasjonalpark har vi her et relativt stort, sammenhengende og inngrepsfritt fjellområde i et kontinentalt og tørt område. Bergarten i nesten hele nasjonalparken er en type sur sandstein, noe som gjør vegetasjonen på snaufjellet opp mot riksgrensen meget artsfattig. I skogliene og bekkekløftene er det flere steder store partier med yppig høgstaudevegetasjon med arter som tyrihjelm, turt, skogstorkenebb og storklokke. Flere steder er det mindre urskogområder med dominans av gran, og her er det registrert flere truede og rødlistede sopp- og lavarter. Den sjeldne orkideen huldreblomst er funnet i nasjonalparken, det samme gjelder mogop, en lyskrevende art, som ellers har sine største norske forekomster i Jotunheimen nasjonalpark.

Det er ingen merkete stier eller overnattingsmuligheter i parken. Letteste atkomst er til Brynflået i sørenden av nasjonalparken; med bilvei opp forbi Fulufjellet alpinsenter.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.