Fuglenes

Fuglenes er et flatt, fremspringende nes på vestsiden av innløpet til byen Hammerfest i Hammerfest kommune, Troms og Finnmark fylke.

Bybebyggelsen i Hammerfest strekker seg mer og mindre sammenhengende til Fuglenes. I Fuglenesområdet og rundt Storvannet vokste i 1960-årene opp nye bydeler, der det er industri og videregående skole.

Hammerfest sykehus ligger på Fuglenes mellom Hammerfest sentrum og Hammerfest lufthavn. Sykehuset har akuttfunksjon og er lokalsykehus for Vest-Finnmark. Det er administrasjon og en del av Finnmarkssykehuset og Helse Nord RHF.

På Fuglenes er det reist en meridianstøtte, som er en del av Struves meridianbue som står på UNESCOs verdensarvliste. Støtten danner det nordlige endepunkt for en gradmålingsrekke som ble utført mellom 1816 og 1852 til bestemmelse av Jordens form og størrelse. Den målte at meridianbuens sørligste punkt ligger ved Imaïl ved Donau. Meridianstøtten ble skadet av tyskerne i 1944, men er reparert og satt opp på nytt. Den er nå et kulturminne. Den første triangulering i Finnmark ble beregnet i forhold til Fuglenes' meridian.

Fuglenes fyr var et hus med påbygd lyktehus. Det ble nedlagt i 1911 og erstattet av en fyrlykt.

Kart

Fuglenes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg