Fugløykalven fyr

Fugløykalven fyrstasjon i Karlsøy kommune.
Fugløykalven fyr

Artikkelstart

Fugløykalven fyr er en fyrstasjon på øya av samme navn, nord for Fugløya, i Karlsøy kommune, i Troms og Finnmark fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1920, automatisert i 1987 og avbemannet i 2003.

  • Tårnets høyde: 8,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 41,1 meter
  • Lysvidde: 15,9 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den ligger på. Siste ledd -kalven, viser til at den ligger like ved en større øy med navn Fugløya. Fugløya har navnet sitt etter det rike fuglelivet der.

Historikk

Fugløykalven fyrstasjon ble bygget for å trygge innseilingen mot Tromsø. Den har meget værhard beliggenhet og vanskelige adkomstforhold. Det tok tre år å bygge anlegget som skulle huse én fyrvokter og to assistenter. Et kraftig andre ordens lys ble plassert i et lite betongtårn. Lyset ble skjermet med hele 21 sektorer i begynnelsen, senere 19, noe som skal være det høyeste antallet på et norsk fyr og reflekterer hvor vanskelige farvannene rundt fyret er. På grunn av vanskelig adkomst var det vaktskifte bare hver sjette måned de første årene, men senere ble det mer ordinær turnus.

Fugløykalven ble elektrifisert med strøm fra dieselaggregater i 1956. Samtidig ble betjeningen utvidet til fire mann og husene modernisert. Fyret er fredet, men er ikke besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg