Fuad 1

Faktaboks

Fuad 1
Ahmad Fuad Pasha
Født
26. mars 1868, Kairo
Død
28. april 1936, Kairo
Kong Fuad 1 av Egypt (i midten) mottar kong Albert 1 og dronning Elisabeth av Belgia under deres offisielle besøk i 1930.
Av .

Artikkelstart

Fuad 1 (tidligere Ahmad Fuad Pasha) var den første konge av det selvstendige Egypt, 1922–1936, da han etterfulgte sin bror Hussein Kamel. Før han tok kongetittelen bar ble han titulert sultan av Egypt og Sudan, 1917–1922.

Fuad tilbragte mesteparten av barndommen med sin far Ismail Pasha (Ismail den store) som levde i eksil i Italia. Han utdannet seg ved militærakademiet i Napoli, og hadde flere administrative stillinger i hjemlandet, blant annet som formell rektor ved Kairo-universitetet, 1908–1913. I 1914 ble han vurdert som mulig konge av Albania. I 1917 ble han så utvalgt til å bli sultan av Egypt, som da ennå var et britisk protektorat. Han ble dermed også sultan av Sudan, som ennå var underlagt Egypt.

Sultanen var populær, og ønsket selv å lede forhandlingene om Egypts selvstendighet med britene, men kom da i konflikt med lederne for det framvoksende og etter hvert politisk dominerende nasjonalistpariet Wafd. Dette førte til at forhandlingene stanset, men Storbritannia erklærte Egypt selvstendig i 1922, med Fuad som monark. Konflikten med Wafd vedvarte, og kongen lykkes ikke å få på plass avtalen med Storbritannia som i 1936 fastsatte Egypts endelige selvstendighet, før han døde samme år.

Ved sin død ble Fuad 1 etterfulgt av sin sønn, Farouk 1. Fuad tilhørte dynastiet som ble grunnlagt av Muhammad Ali, og som tok slutt med revolusjonen i Egypt i 1952, ledet av Gamal Abdel Nasser, og som i 1953 medførte at monarkiet ble avskaffet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg