Fruholmen fyr

Fruholmen fyr er Norges nordligste
Fruholmen fyr
Fyrstasjonen ble gjenreist etter andre verdenskrig og fikk nytt fyrtårn.
Fruholmen fyr
Fruholmen fyrstasjon, Norges nordligste.

Artikkelstart

Fruholmen fyr er en fyrstasjon, fire kilometer nordvest for Ingøy i Måsøy kommune, Troms og Finnmark fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1866, automatisert i 1986 og avbemannet i 2006.

  • Tårnets høyde: 18 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 47,7 meter
  • Lysvidde: 16,1 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 20s

Norges nordligste fyrstasjon var en av de siste i landet som ble avbemannet.

Navnet

Fyret het tidligere Norskholmen. Ifølge et sagn skriver navnet seg fra at en adelig frue fra Danmark var forvist hit, men sagnet er visstnok oppstått til forklaring av navnet, som kanskje er oppstått av Froholmen, hvor første ledd hører sammen med norrønt froða, 'skum, fråde'

Historikk

Etter hvert som pomorhandelen og trelasthandelen fra Arkhangelsk økte, ble Fruholmen fyr opprettet for å trygge en stadig økende skipstrafikk langs Finnmarkskysten. Det ble også bygget for å markere innseilingen til Ingøy som da var et viktig sted på kysten. Fyrstasjonen ble utstyrt for å romme fyrvokter og assistent med familier og en enslig reserveassistent. Det 19 meter høye støpejernstårnet hadde et lyktehus med fyrlinser av første orden.

Fyrstasjonen hadde en svært isolert og værhard plassering, lengst nord på norskekysten og med lang mørketid. I 1882 ble naustet og smia skylt på sjøen under en storm, og i 1931 ble fyrvokterens datter tatt av en sjø og druknet da hun lekte på svaberget.

Ødeleggelse og oppbygging

Fruholmen fyr var det eneste i Finnmark som ikke var okkupert av tyskerne under andre verdenskrig. I november 1944 ble imidlertid fyrfolkene tvunget til å evakuere, og tyske styrker sprengte og brant hele fyrstasjonen under tilbaketrekningen fra Finnmark. Fruholmen fyr var gjenoppbygget i 1948 og det nye tårnet ble nå bygget i jernbetong. Fyret fikk også strøm fra aggregater og et bifyr.

I 1963 fikk Fruholmen fyr strøm i kabel fra Ingøy og aggregatene ble bare en reserveløsning. I 1964 ble det installert et radiofyr med kjenningssignal FH og rekkevidde 50 nautiske mil. Fyret ble gjort om til tørnstasjon hvor de ansatte jobbet i turnus i 1973.

Med sin isolerte beliggenhet, aller lengst nord på norskekysten, var Fruholmen fyrstasjon bemannet lenger enn de fleste andre på kysten. Dermed ble fyrstasjonen tatt godt vare på, og ble besøksfyr i 2017 i regi av Ingøy grendelag som leier fyret av Kystverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg