Frogner (boligstrøk og menighet i Oslo)

Frogner. Bebyggelsen preges av finere leiegårder fra slutten av 1800-tallet. Her Oscars gate 81 på hjørnet av Frognerveien, bygd 1896 (ark. Carl Aaman).

Artikkelstart

Frogner, boligstrøk og menighet i Oslo, bydel Frogner. Boligområdet omfatter området mellom Frognerkilen og Frognerelva og støter mot nord og øst til Majorstuen, Briskeby/Uranienborg og Homansbyen. Ligger på grunn som tilhørte Frogner hovedgård; hele området ble innlemmet i byen ved byutvidelsen 1878. Det meste var på den tid utparsellert.

Menigheten ligger på nordsiden av Frognerkilen, og Frognerelva danner grensen mot Skøyen i vest. Menigheten ble opprettet 1898; Frogner kirke sto ferdig 1907.

Hovedutfartsåren ut av byen mot vest, Sjølystveien (E 18), går langs Frognerkilen. Strøket er ellers gjennomskåret av utfartsårene Drammensveien og Bygdøy allé.

Frognerstrøket er preget av villaeiendommer fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet og leiegårder fra 1890-årene. På Frogner ligger den tidligere Røde Kors Klinikk, Vigeland-museet og Bymuseet. Frogner stadion og Frognerbadet. Frogner kino var i drift 1926-2004.

Navnet kommer av norrønt Fraunar, plur. av fraun, 'gjødslet, fruktbar jord'.

Kart

Frogner
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg