Frode Gjerstad

Faktaboks

Frode Gjerstad
Født
24. mars 1948, Stavanger
Frode Gjerstad Trio (Frode Gjerstad, William Parker og Hamid Drake) i 2010
Frode Gjerstad Trio (Frode Gjerstad, William Parker og Hamid Drake) i 2010

Frode Gjerstad er en norsk sopran-, alt- og tenorsaksofonist innen jazz, frijazz og friimprovisasjon. Han er en foregangsfigur i norsk frijazz og ansees som en av grunnleggerne av det norske frijazz- og improvisasjonsmiljøet.

Bakgrunn og karriere

Fra tidlig i 1970-årene var han en aktivist i Stavangers jazzmiljø som formann i Bohemian Jazz Club. Han ble kjent som medlem av gruppen Ida Lupino (1975–1980) og ledet sin egen Frode Gjerstad Unit (1978–1979). Han startet i 1981 plateselskapet Circulasione Totale som hadde hovedfokus på frijazz, og med det startet han sitt livslange arbeid som formidler av improvisasjonsmusikk i Norge.

Samme år startet han bandet Detail, med blant andre den britiske trommeslageren John Stevens, den sørafrikanske bassisten Johnny Dyani, som i 1986 ble etterfulgt av amerikaneren Kent Carter, og den amerikanske trompetisten Bobby Bradford. Gruppen eksisterte sporadisk i 13 år og utga en rekke album, deriblant Backwards And Forwards / Forwards And Backwards (1983) og Okhela «To Make A Fire» (1984).

I 1986 tok han initiativet til ensemblet Circulatione Totale Orchestra, og bandet albumdebuterte med Accents i 1988. Ensemblet har med årene hatt en skiftende besetning av etablerte så vel yngre musikere, mange av dem med bakgrunn eller base i Stavangers musikkmiljø. Gruppen har også vært sentral i å gi yngre musikere, deriblant Paal Nilssen-Love, innblikk i improvisasjonsmusikken. Gjerstad og Nilssen-Love har også samarbeidet i andre konstellasjoner senere, blant annet i duo så vel som i trio med Jon Rune Strøm på kontrabass.

Gjerstad har i lang tid primært rettet blikket mot det europeiske og amerikanske samtidsrettede friimprovisasjons-miljøet, og har samarbeidet med mange av sjangerens sentrale utøvere, herunder Derek Bailey, Han Bennink, Peter Brötzmann, Evan Parker og John Edwards. Han har ved flere anledninger, både live og i studio, spilt i trioformat med William Parker og Hamid Drake. Han har også ledet norske grupper, med blant andre Terje Isungset og Bjørn Kjellemyr, samt en trio med Strøm og Nilssen-Love, og spilt med mange av dagens ledende improvisasjonsmusikere fra de var unge og uetablerte.

Gjerstad har i løpet av sin karriere bidratt på nærmere 200 utgivelser med en rekke forskjellige ensembler, mange av disse i duoformat eller med Frode Gjerstad trio.

Utmerkelser

Utvalgte utgivelser

Med Frode Gjerstad trio

  • Remember To Forget (1998)
  • A Sound Sight (2007)
  • Miyazaki (2015)
  • Forgotten City (2020)

Med Circulasione Totale Orchestra

  • Accent (1988)
  • Recycling Grieg (1996)
  • Bandwidth (2009)

Med Detail

  • Forwards And Backwards (1983)
  • Less More (1991)
  • First Detail (2015)

I samarbeid med andre

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg