Frode Forfang

Faktaboks

Frode Forfang
Født
14. mars 1959

Frode Forfang er en norsk politiker, organisasjonsleder og statlig toppbyråkrat. Han er fra 2012 direktør og leder for Utlendingsdirektoratet (UDI).

Bakgrunn

Etter cand.mag.-eksamen fra Universitetet i Oslo og mastergrad fra London School of Economics and Political Science var Frode Forfang blant annet leder i Landsrådet for Norske Ungdomsorganisasjoner, informasjonssjef ved Europa-kommisjonens Oslo-kontor og internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet.

Han var i 1996-1997 statssekretær i Utenriksdepartementet med ansvar for bistandsspørsmål.

Karriere i UDI

Frode Forfang har fra 1998 vært ansatt i UDI, først 1998-2002 som informasjonssjef, deretter som avdelingsdirektør for faglig strategi og koordinering i perioden 2002-2007. Fra 2007 til 2012 var han assisterende direktør.

Forfang ble i 2006 sammen med flere andre direktører i UDI kritisert for å ha gitt nær 200 kurdiske asylsøkere oppholdstillatelse på feilaktig grunnlag. Ved nærmere gransking av saken viste det seg at kritikken mot ham, i motsetning til de andre, var uberettiget.

Leder for UDI

Som leder for UDI hadde Forfang sin største utfordring i 2015, da Norge i løpet av få uker samme høst mottok mange tusen asylsøkere. Et stort antall mottakssentre ble etablert over hele landet, men kapasiteten viste seg å være altfor stor da tilstrømningen av asylanter og migranter raskt avtok.

Forfang har stilt seg skeptisk til gjeldende asylsystem, slik det fungerer internasjonalt. Han har tatt til orde for at asylretten i nåværende form bør endres. Ordningen med kvoteflyktninger i FN-regi bør etter hans vurdering i større grad erstatte den til dels uhåndterbare frie tilstrømningen av asylsøkere.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg