Froan
Froan naturreservat og landskapsvernområde med sitt rike fugleliv består av flere hundre holmer og skjær.
Froan
Av .
Vernegrenser Froan
Vernekart for Froan naturreservat og landskapsvernområde med tilhørende dyrelivsfredning.
Av /Statsforvalteren i Trøndelag.

Froan naturreservat og landskapsvernområde er et stort kystområde i Froan i Frøya kommune i Trøndelag som ble vernet i 1979. Ved opprettelsen var Froan det største marine verneområdet i Norge.

Området består av et naturreservat (405 km2), et landskapsvern med dyrelivsfredning (87 km2) og et større område utenfor med kun dyrelivsfredning, ikke arealvern (356 km2). Til sammen utgjør dette 761 km2. Froan er også et våtmarksområde av internasjonal betydning, og dermed omfattet av Ramsar-konvensjonen.

Mesteparten av verneområdet er i sjøen, med strandsoner, holmer og skjær. Froan er et værhardt og spesielt kystdistrikt. Det har viktige leveomnråder for en rekke marine fuglearter (siland, ærfugl, krykkje, skarv, teist, havørn), sel og andre marine pattedyr, blant annet oter.

Det særpregede kulturlandskapet med mye røsslyng, og flere andre plante- og dyrearter med tilknytning til strandsonen gjør området viktig for naturtypen kystlynghei.

Vernebestemmelser

Vernebestemmelsene for Froan innebærer at all ferdsel på land er forbudt fra 1. april til 10. august, med unntak på de mest bebygde øyene, det vil si landskapsvernområdet på og rundt Gjæslingen, Sørburøya, Sauøya og Halten. All jakt og eggsanking er forbudt med unntak for fastboende grunneiere til øybefolkningenes eget bruk. I de senere årene har imidlertid antall fastboende vært veldig begrenset.

Det er utarbeidet både forvaltningsplan for Froan og skjøtselsplan for vegetasjonen på øyene, særlig rettet mot å opprettholde skjøtselsbetingede naturyper som kystlyngheiene (lyngbrenning).

For dyrelivet er en naturlig utvikling av kystøkosystemet fremhevet som viktige naturkvaliteter. Det gjelder særlig å opprettholde habitatet for selene havert og steinkobbe, at storskarvens hekking ikke forringes, og at det ikke kommer en nedgang i teistens hekking lokalt.

Næringsvirksomhet

På tross av de strenge vernebestemmelsene i Froan har det siden 1998 vært drevet et omstridt lakseoppdrett i landskapsvernområdet. De første årene fikk driften midlertidig tillatelser, men i 2017 fikk SalMar en permanent konsesjon, etter at vernebestemmelsene ble justert. For å muliggjøre dette uten å bryte med Ramsar-konvensjonen ble landskapsvernområdet utvidet med rundt 4,4 km2 ved Halten, for å kompensere for oppdrettsområdet ved Sørøyflesa, som samtidig ble tatt ut av vernebestemmelsen.

Flere av øyene benyttes til sauebeite. Det er tillatt med tradisjonelt fiske (fritidsfiske og næringsfiske), mens kommersiell taretråling ikke tillates. Froan er et område med rike forekomster av mange skjellarter. Kommersiell sanking av kamskjell har i perioder vært utbredt. Sjøforsvarets skytefelt, Burøyfeltet, ligger innenfor verneområdet. I sommerhalvåret går det rutebåt helt nord til Halten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg