Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund (FDF)

Artikkelstart

Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund (FDF) er en dansk, folkekirkelig barne- og ungdomsorganisasjon som ble stiftet i København i 1902. I England heter søsterorganisasjonen Boys' and Girls' Brigade.

Organisasjon

FDF har totalt cirka 24 000 medlemmer (2018) fordelt på mer enn 380 lokale avdelinger over hele Danmark. Det er en ungdomsorganisasjon bygget på kristelige verdier og tilhører den Evangeliske Lutherske Kirke i Danmark. De avholder sommerleirer (FDF National Camp/Landslejr) hvert femte år der cirka 10 000 ungdommer møtes (FDF Friluftscenter Sletten 2016) også med internasjonal deltagelse. De samarbeider med European Fellowship for Christian Youth/Global Fellowship og Fimcap Europe. Aktivitetene er mange og foruten å engasjere seg i misjonsprosjekter i Afrika driver de med friluftsliv, camping, lek og sport. I 2014 vedtok FDFs landsmøte følgende ambisjon for virksomheten: «Vi giver børn og unge et ståsted at møde verden fra gennem tro, leg, samfundsengagement og relationer.»

Musikk og brassband

FDF har en meget aktiv del som driver med musikk i form av brassband. De har gjerne navn som viser tilknytningen til FDF: Tönder FDF Brass Band, FDF Århus Musikkreds, Vejle FDF Brass Band og så videre. Det er cirka 25 brassband av varierende størrelse. Hvert år arrangeres det regionale elevstevner, orkesterkurs og, i tillegg, hvert annet år et ukeslangt orkesterkurs for hundrevis av barn, unge og voksne fra 7 til 60 år. Deltakere kommer fra hele landet med undervisning i grupper og samlet. Uken avsluttes med en offentlig konsert, og arrangementene har en unik posisjon i Danmark.

FDF har også sitt nasjonale representasjonskorps The Danish Boys and Girls Brigade (FDF) National Brass Band som holder et høyt nivå og har turnert i utlandet ved flere anledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg