Fritz Ritter von Herzmanovsky-Orlando

Faktaboks

Fritz Ritter von Herzmanovsky-Orlando
Uttale
hertsmanˈovsky-orlˈando
Født
30. april 1877, Wien
Død
27. mai 1954, Merano

Artikkelstart

Fritz Ritter von Herzmanovsky-Orlando, østerriksk forfatter og arkitekt. Forfatterskapet, som er fabulerende, og som har klare satiriske, groteske og fantastiske trekk, er svært originalt og lar seg ikke innordne i tradisjonelle litteraturhistoriske kategorier.

Herzmanovsky-Orlando levde til å begynne med som arkitekt i Wien. Han flyttet deretter av helsemessige grunner til Merano i Italia og livnærte seg som forfatter og tegner. Han var en nær venn av billedkunstneren Alfred Kubin. Herzmanovsky-Orlando skrev groteske og fantastiske fortellinger fra et biedermeier-preget, østerriksk embetsmannsmiljø, parodiske dramaer, pantomimer og balletter.

Det eneste som ble utgitt i hans egen levetid var romanen Der Gaulschreck im Rosennetz (1928). Fra 1957 ga forfatteren Friedrich Torberg ut mange av hans skrifter posthumt, men Torberg gjorde så mange endringer i manuskriptene at først den samlede utgaven, utgitt av Residenz Verlag, fra 1983 gir et riktig bilde av forfatterskapet. I 2103 ga forlaget ut en ny og oppdatert utgave: Ausgewählte Werke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg