Fritz Ritter von Herzmanovsky-Orlando

Fritz Ritter von Herzmanovsky-Orlando, østerriksk forfatter og arkitekt. Forfatterskapet, som er fabulerende, og som har klare satiriske, groteske og fantastiske trekk, er svært originalt og lar seg ikke innordne i tradisjonelle litteraturhistoriske kategorier.

Herzmanovsky-Orlando levde til å begynne med som arkitekt i Wien, flyttet deretter av helsemessige grunner til Merano i Italia og livnærte seg som forfatter og tegner. Han var en nær venn av billedkunstneren Alfred Kubin. Herzmanovsky-Orlando skrev groteske og fantastiske fortellinger fra et biedermeierpreget, østerriksk embetsmannsmiljø, parodiske dramaer, pantomimer og balletter.

Det eneste som ble utgitt i hans egen levetid var romanen Der Gaulschreck im Rosennetz (1928). Fra 1957 ga forfatteren Friedrich Torberg ut mange av hans skrifter posthumt, men Torberg gjorde så mange endringer i manuskriptene at først den samlede utgaven, utgitt av Residenz Verlag, fra 1983 gir et riktig bilde av forfatterskapet. I 2103 ga forlaget ut en nyutgave, Ausgewählte Werke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.