Frisklivssentral, også kalt Friskliv og mestring, er en kommunal helsetjeneste. Den skal fremme helse og forebygge sykdom ved å gi brukerne hjelp til å endre levevaner. Alle kommuner skal ha en frisklivssentral. Man kan få en såkalt «frisklivsresept» til tilbudet hos fastlege eller NAV.

Faktaboks

Også kjent som

Friskliv og mestring

Tiltak

Alle frisklivssentraler skal tilby hjelp til:

  • bli mer fysisk aktiv
  • få et sunnere kosthold
  • slutte å snuse eller røyke
  • bli sterkere psykisk

I flere kommuner tilbyr frisklivssentralene hjelp til depresjonsmestring (KiD-kurs) og belastningsmestring (KiB-kurs). Noen tilbyr også hjelp til bedre søvn og håndtering av risikofylt alkoholbruk. En del har tilbud til barn og unge og deres familier. Det er organisert både som individuelle samtaler og tilbud i grupper, men oppfølgingen skal følge den enkelte. Tilbudet er i hovedsak gratis, men noen kurs koster penger.

Formål og lovverk

Frisklivssentral er ett av virkemidlene for å oppnå bedre folkehelse, som kommunene er pålagt gjennom nasjonale strategier for folkehelse, tobakkforebygging og kreftforebygging. Lov om folkehelsearbeid pålegger kommunene å ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som kan virke inn på denne.

Målgruppe

Frisklivssentralen er for personer i alle aldre som bor i kommunen. De som blir henvist ønsker selv hjelp til livsstilsendringer eller mestre helseutfordringer.

Hjelp fra Frisklivssentralen kan benyttes som tidlig innsats for å forebygge eller begrense utvikling av sykdom, og er et tilbud til personer i et behandlings, rehabiliterings eller habiliterings forløp.

Tiltaket brukes ofte ved langvarig sykmelding eller kronisk sykdom, men gravide kan også få hjelp til fysisk aktivitet.

Henvisning

Personer blir henvist gjennom «Frisklivsresepten» fra fastlege, annet helsepersonell eller NAV. Frisklivsresepten varer i tre måneder om gangen, og består av tidsavgrenset tilbud.

Organisering

Frisklivssentralens rolle, organisering og tilbud avhenger av innbyggernes behov for helsetjenester, helsetilstand og risikofaktorer, samt lokale forhold. Tilbudet tilpasses ulike alders- og målgrupper.

Frisklivssentralen er en viktig sosial arena som gir introduksjon til lokale aktivitetstilbud og mulighet til å knytte kontakter og bygge sosialt nettverk.

Frisklivssentralen har en viktig samarbeids og koordinerende rolle mellom brukere og aktuelle tilbud i regi av frivillige lag og foreninger, og det offentlige. For eksempel brukerorganisasjoner, likemannstilbud og andre lærings- og mestringstilbud.

Arbeid med folkehelse internasjonalt

Arbeid med folkehelse er viktig både nasjonalt og internasjonalt. Det er variasjoner i hvordan arbeidet er organisert og hva som er det juridiske grunnlaget. Verdens Helseorganisasjon ser arbeidet med å tilrettelegge og å øke fysisk aktivitet som viktig for å bedre både fysisk og psykisk helse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Børtveit T, Prescott P.(2004) Helse og atferdsendring Gyldendal akademisk.
  • Fugelli, P. og Ingstad, B. (2009). Helse på norsk: god helse slik folk ser det. Oslo: Gyldendal Akademisk.
  • Hauge, H. A. og Mittelmark, M. (2006). Helsefremmende arbeid i en brytningstid Bergen: Fagbokforlaget
  • Mæland, John Gunnar (2005) Forebyggende helsearbeid i teori og praksis Universitetsforlaget
  • Norges offentlige utredninger (NOU) 1998:18 Det er bruk for alle: Styrking av folkehelsearbeidet i kommunene. Sosial- og helsedepartementet Statens trykning Oslo 1998.
  • Odelstings proposisjon nr. 73 (Ot.prp 2008-2009). Om lov om fylkeskommuners oppgaver i 75 Folkehelsearbeidet. Oslo: Stortinget
  • Prescott, P., og Børtveit, T. (2005). Sundhed og ændring af adfærd. København: Dansk Psykologisk forlag.
  • Stortingsmelding 34 (2012-2013). Folkehelsemeldingen. Oslo: Helse- og Omsorgsdepartement

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg