Frionor AS

Oslo, norsk næringsmiddelselskap opprettet 1946 av produksjonsbedrifter langs kysten som andelslaget Norsk Frossenfisk, et salgsselskap for felles omsetning og markedsføring av frossen fisk og filet overfor utlandet. Varemerket Frionor ble skapt 1947 og 1963 tatt inn i firmanavnet Frionor Norsk Frossenfisk A/L. 1990 ble Frionor omdannet til aksjeselskap med Orkla som største aksjonær.

Den første tiden eksporterte Frionor industriråstoff og halvfabrikata til den internasjonale foredlingsindustrien. Senere satset selskapet i økende grad på videreforedling med norske anlegg i Alta (nedlagt 1995) og Trondheim, samt i USA og Thailand. I samarbeid med Gilde Norsk Kjøtt og Gartnerhallen leverte Frionor også andre typer frosne varer (kjøtt, bær, grønnsaker m.m.). Konsernsjef 1967–86 var Arne Asper, som utviklet bedriften til å bli et av verdens ledende konsern for frosne fiskeprodukter.

Orkla solgte 1996 Frionor til Kjell Inge Røkke og RGI-gruppen, og året etter ble konsernet sammenslått med Norway Seafoods. 2000 ble varemerket og salgsselskapene i Europa og Australia, samt produksjonsanleggene i Trondheim og Thailand, overtatt av Findus, mens den amerikanske virksomheten gikk inn i American Seafoods, et selskap grunnlagt av og tidligere eid av Røkke.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg