Friedrich Trendelenburg

Faktaboks

Friedrich Trendelenburg
Uttale

trend'elenburg

Født
24. mai 1844, Berlin
Død
15. desember 1924, Nikolassee/Berlin
Friedrich Trendelenburg (1844-1924).
Fra Wellcome Library, London..

Artikkelstart

Friedrich Trendelenburg var en tysk kirurg. Navnet hans har blitt vidt kjent i medisinen fordi han oppfant blant annet et kirurgisk leie, Trendelenburgs skråleie, og flere undersøkelsesmetoder og prinsipper innen anestesi som brukes den dag i dag.

Han var født i Berlin, men valgte likevel å studere ved skotske universiteter – Edinburgh og Glasgow – som på den tid hadde stort ry blant Europas universiteter, hvor blant andre Joseph Lister holdt sine forelesninger. I 1866 avsluttet Trendelenburg likevel sine studier i hjembyen, hvor han forsvarte sin doktoravhandling – et medisinhistorisk arbeid om plastisk operasjon av nesen (De veterum Indorum chirurgia). Samme år ble han utkommandert som militærkirurg og leverte sitt habiliteringsarbeid om militærkirurgi (Chirurgiae Militaris Princinpiis) i 1871.

I 1875 ble Trendelenburg utnevnt til professor i kirurgi ved universitetet i Rostock, hvor han ble til 1882. Deretter var han professor ved universitetet i Bonn frem til 1895, og endelig ved universitetet i Leipzig til han gikk av i 1911 og hvor han en tid også fungerte som dekan.

Metoder og teknikker oppkalt etter Trendelenburg

Det er selv i dag mange medisinske begrep som er forbundet med Trendelenburgs navn. «Trendelenburgs skråleie» er et leie hvor bekkenet er hevet, noe som letter operasjoner i bekkenorganene.

I 1891 presenterte han en undersøkelsesmetode for å påvise svikt av veneklaffene i beina (Trendelenburgs tegn) – en metode som egentlig var beskrevet av den engelske kirurgen Benjamin Brodie (1783–1862) så tidlig som i 1846.

«Trendelenburgs prøve» er en undersøkelsesmetode hvor nedsenkning av bekkenet på én side tyder på medfødt hofteleddsluksasjon. Denne prøven kan også avdekke svikt i de små setemusklene musculus gluteus medius & minimus. I litteraturen ser vi dessverre ofte at «tegnet» og «prøven» brukes om hverandre.

Innenfor anestesi og kirurgi er han kjent for «Trendelenburgs trakealkanyle» for å unngå aspirasjon av blod ved operasjoner i strupeområdet, hans anbefaling av intubering som anestesimetode, og hans tidligere innføring av Joseph Listers antiseptikk under operasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg