Friedrich Torberg

Faktaboks

Friedrich Torberg

Friedrich Ephraim Kantor

Født
16. september 1908, Wien
Død
10. november 1979, Wien
Friedrich Torberg fotografert i 1951.

Friedrich Torberg var en østerriksk forfatter. Hans roman Der Schüler Gerber hat absolviert (1930) og hans bøker om Tante Jolesch (1975 og 1978) tilhører den østerrikske litterære kanon.

Biografi

Friedrich Torberg ble født som Friedrich Ephraim Kantor i en jødisk familie i Wien. Familien hadde røtter i Praha og flyttet tilbake dit i 1921. Torberg ble tsjekkisk statsborger i 1924. Fram til 1938 bodde han delvis i Praha, delvis i Wien, og arbeidet som forfatter, journalist og avisredaktør i begge byene.

Han skrev sine første dikt allerede tidlig på 1920-tallet og var kun 22 år gammel da han fikk sitt store gjennombrudd som forfatter med Der Schüler Gerber hat absolviert (1930). I 1933 ble hans tekster offer for sensuren i Tyskland, og i 1938, etter det såkalte «Anschluss», forlot han Østerrike og gikk i eksil; først via Sveits til Frankrike, i 1940 videre til USA. I 1951 vendte han tilbake til Wien.

Forfatterskap

Torbergs forfatterskap er preget av hans erfaringer med nasjonalsosialismen som et totalitært regime, og av hans erfaringer som jøde og eksilant. Refleksjoner over skyld og ansvar står sentralt i forfatterskapet.

Der Schüler Gerber hat absolviert

Debutromanen, Der Schüler Gerber hat absolviert (1930), forteller historien om eleven Gerber, som etter en maktkamp med en lærer tar sitt eget liv. Den er en krass kritikk av et rigid skolesystem uten empati og forståelse. Romanen har blitt en klassiker, og den leses fortsatt ofte i østerrikske skoler. Den ble filmatisert i 1981 med Wolfgang Glück som regissør.

Mein ist die Rache

Novellen Mein ist die Rache (1943, første utgave i Østerrike 1947) er bygd opp som en rammefortelling. På kaia i New York i 1940 kommer to menn i snakk mens de venter på at passasjerene fra et skip med flyktninger fra Europa skal gå i land. Den ene mannen sier at han venter på 75 mennesker. I løpet av samtalen viser det seg at de han venter på er døde, drept i en konsentrasjonsleir.

Novellen viser hvor godt Torberg var informert om jødenes skjebne, og hvilken enorm belastning kunnskapen om hva som skjedde i leirene var, også for eksilantene. Også Hier bin ich, mein Vater (1948) handler om de forfulgtes situasjon under nasjonalsosialismen, om skyldfølelse og personlig ansvar.

Anekdoter om Tante Jolesch

De to anekdotesamlingene Die Tante Jolesch oder Der Untergang des Abendlandes in Anekdoten (1975) og Die Erben der Tante Jolesch (1978), som gir innblikk i jødisk liv i Wien før Anschluss i 1938, er blant Torbergs aller mest kjente verk. De er fortsatt svært populære.

Formidler og kulturjournalist

Torberg regnes som en av de fremste litteratur- og teateranmelderne og kulturjournalistene i Østerrike; han sammenliknes ofte med Karl Kraus. Han bidro videre til å gjøre forfatterskapet til Fritz von Ritter Herzmanovsky-Orlando kjent gjennom sine utgivelser. Også som utgiver av ulike tidsskrift, blant annet Forum (1954–1964), spilte han en viktig kulturell rolle.

Torberg var en sterk motstander av kommunismen. Av ideologiske grunner kritiserte han blant andre Bertolt Brecht, og med sin kritikk bidro han til den østerrikske teaterboikotten av Brecht som varte til 1963.

Betydning

Friedrich Torberg har satt spor etter seg i østerriksk litteraturhistorie først og fremst gjennom Der Schüler Gerber hat absolviert og bøkene om Tante Jolesch. Forfatterskapet har videre hatt stor betydning for yngre østerriksk-jødiske forfattere, blant andre Robert Menasse, Robert Schindel og Doron Rabinovici.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg