Friedrich Richard Faltin

Faktaboks

Friedrich Richard Faltin
Uttale
faltˈin
Født
5. januar 1835, Danzig (Gdańsk)
Død
1. juni 1918, Helsingfors, Finland

Artikkelstart

Friedrich Richard Faltin var en finsk komponist, organist, pedagog og folkemusikksamler, som ved siden av Fredrik Pacius er den viktigste representanten for tysk innflytelse på den finske musikken.

Studier og virksomhet

Faltin var født i Danzig (nå Gdańsk) der han studerte med Friedrich Wilhelm Markull. Etter studier med Friedrich Schneider i Dessau fortsatte han studiene i Leipzig. Hans musikalske virksomhet var omfattende. Fra 1856 til 1869 var han musikklærer i Viipuri (Viborg) der han grunnla et sang- og orkesterselskap, fra 1869 var han kapellmester ved Det svenske teater og dirigent for symfonikonsertene i Helsingfors (Helsinki), fra 1870 var han organist i Nikolaikirken i Helsingfors (nå Domkirken) og musikkdirektør ved universitetet. Fra 1871 til 1884 var han dirigent for et oriatorieselskap som han selv hadde grunnlagt, og fra 1873 til 1879 var han kapellmester ved den finske operaen (en underavdeling av det finske nationalteatret). Fra 1882 underviste han i orgel ved musikkonservatoriet og ble utnevnt til professor i orgel 1897. Blant Faltins elever finner man Jean Sibelius.

Om Faltins verk

Faltin har utgitt tre koralbøker (1871, 1888 og 1897) samt en samling orgelpreludier og orgelpostludier. I tillegg har han utgitt en rekke sanger for mannskor, damekor og blandet kor samt solosanger. Blant instrumentalverker finner vi to klaversonater fra 1850, sonater som han komponerte under sin studietid i Tyskland. Variationen über ein eigenes Thema fra 1861 er et verk som viser tydelig påvirkning fra Robert Schumann og Felix Mendelssohn Bartholdy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg