Friedrich Konrad Beilstein

Faktaboks

Friedrich Konrad Beilstein
Født
17. februar 1838, St. Petersburg i Russland
Død
18. oktober 1906, St. Petersburg i Russland

Friedrich Konrad Beilstein, russisk kjemiker, opphavsmann til Handbuch der organischen Chemie, et standard referanseverk innen organisk kjemi.

Beilstein ble født i St. Petersburg av tyske foreldre, og fikk sin utdannelse i Heidelberg, München og Göttingen. 20 år gammel fikk han sin doktorgrad med Friedrich Wöhler i Göttingen som veileder. I 1866 etterfulgte han Mendelejev som professor i kjemi (senere organisk kjemi) ved Det teknologiske institutt i St. Petersburg. Mot slutten av 1870-årene tok han fatt på oppgaven som skulle bli hans livsverk: å samle og utgi en oversikt over alle kjente organiske forbindelser. Første utgave av hans Handbuch kom i 1881-83 i to bind på til sammen 2200 sider. Fagets raske utvikling gjorde det nødvendig for Beilstein kontinuerlig å utgi nye og reviderte utgaver. 3.utgave var ved Beilsteins død i 1906 vokst til åtte bind.

Etter Beilsteins død ble arbeidet videreført av Det tyske kjemiske selskap. Første bind i den monumentale 4. utgave ble utgitt av Springer Verlag i 1918, en utgivelse som skulle strekke seg over 80 år og ende opp med 500 bind. I dag blir Beilsteins livsverk videreført av Beilstein-Institut etablert i 1951.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg