Friedrich Gustav Jacob Henle

Faktaboks

Friedrich Gustav Jacob Henle
Født
1809, Fürth, Bayern
Død
1885

Artikkelstart

Friedrich Gustav Jacob Henle var en tysk medisiner og en foregangsskikkelse innen utviklingen av moderne histologi og mikrobiologi.

Allerede under sine studieår i Bonn og Berlin publiserte han banebrytende beskrivelser av humant epitelvev og øyets og hjernens strukturer. Henle var den første som lanserte betegnelsen celle om kroppsvevets minste enheter. Som professor i anatomi ved universitetet i Zürich og senere Heidelberg publiserte han i 1841 sin Allgemeine Anatomie, som kan regnes som den første systematiske lærebok i histologi. 1846-1853 kom Handbuch der rationellen Pathologie, hvor han la grunnlaget for patologi som egen gren innen moderne medisin.

I sin avhanddling Von den Miasmen und Contagien und von den miasmatisch-contagiösen Krankheiten (1840) problematiserte han det rådende paradigmet innen epidemiologien, og hevdet at smitte spres ved materie som i seg selv er levende vesener – ikke ved forurensede miasmer i luften. Henles smitteteorier ble senere bevist av hans elev Robert Koch.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg