Friedrich Gustav Jacob Henle

Faktaboks

Friedrich Gustav Jacob Henle
født:
1809, Fürth, Bayern
død:
1885

Friedrich Gustav Jacob Henle var en tysk medisiner og en foregangsskikkelse innen utviklingen av moderne histologi og mikrobiologi.

Allerede under sine studieår i Bonn og Berlin publiserte han banebrytende beskrivelser av humant epitelvev og øyets og hjernens strukturer. Henle var den første som lanserte betegnelsen celle om kroppsvevets minste enheter. Som professor i anatomi ved universitetet i Zürich og senere Heidelberg publiserte han i 1841 sin Allgemeine Anatomie, som kan regnes som den første systematiske lærebok i histologi. 1846-1853 kom Handbuch der rationellen Pathologie, hvor han la grunnlaget for patologi som egen gren innen moderne medisin.

I sin avhanddling Von den Miasmen und Contagien und von den miasmatisch-contagiösen Krankheiten (1840) problematiserte han det rådende paradigmet innen epidemiologien, og hevdet at smitte spres ved materie som i seg selv er levende vesener – ikke ved forurensede miasmer i luften. Henles smitteteorier ble senere bevist av hans elev Robert Koch.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg