Fresno

Artikkelstart

Fresno er en by i delstaten California i USA med 530 093 innbyggere (U.S. Census, 2018). Fresno og Madera fylker (counties) danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 1,1 millioner innbyggere. Fresno er Californias femte største by.

Fresno ligger nær California geografiske senter omlag 270 kilometer nord for Los Angeles og sentralt i San Joaquin-dalen, en del av Central Valley.

Navnet er fra spansk: ask, treslaget som det finnes en rik bestand av langs San Joaquin River.

Befolkning

49,6 prosent av befolkningen er hvite, 8,3 prosent er afrikansk-amerikanere og 12,6 prosent er nordamerikanske urfolk.

Økonomi og kultur

Fresno er senter for et område med utstrakt dyrking av frukt og vindruer ved kunstig vanning. Det dyrkes blant annet bomull, hvete og frukt, og det produseres vin og melkeprodukter. Av industri kan nevnes hermetikkfabrikker, fruktpakkerier og produksjon av kunstgjødsel. Mange er ansatt i helsevesen, undervisning og offentlig sektor. Bank of America har et finanssenter i Fresno.

California State University ble grunnlagt i 1911, og det er flere høyskoler.

Fresno har flere teatre, deriblant Tower Theatre og Warnors Theatre, og Fresno Grand Opera. Det er flere museer, blant annet Fresno Art Museum, African-American Museum of the San Joaquin Valley og Discovery Center. Av årlige arrangementer kan nevnes Rogue Festival i mars og The Big Fresno Fair med mange arrangementer 12 dager i oktober og som regnes som Central Valleys viktigste kulturbegivenhet. Fresno Film Festival holdes i november hvert år.

Fresno har tre store offentlige parker, to innenfor bygrensen og en i fylket sørvest for byen. Fresno Chaffee Zoo ligger i Roeding Park nær sentrum.

Historie

Tidlige beboere var yokuts- og miwok-folkegrupper som drev handel med andre urfolk. Den første europeer som kom til San Joaquin Valley var Pedro Fages i 1779. Fresno fylke ble etablert i 1856 etter California-gullrushet. En stor flom i San Joaquin River i 1867 skapte store ødeleggelser og det ble opprettet mye ny bebyggelse i området.

Fresno ble grunnlagt som en stasjon på Central (senere Southern) Pacific-jernbanen i 1872 og fikk bystatus i 1885. Før andre verdenskrig hadde Fresno mange etniske nabolag, blant annet German Town, Little Italy, Little Armenia og Chinatown.

Byutvikling foregikk på bekostning av mye tidligere dyrket mark etter andre verdenskrig. Innbyggertallet vokste sterkt fra 134 000 i 1960 til 428 000 i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg