Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Tidligere kommunevåpen.

. Begrenset gjenbruk

Frei, tidligere kommune i Møre og Romsdal fylke, fra 2008 slått sammen med Kristiansund.

Frei ble opprettet som kommune 1837 ved innføringen av det lokale selvstyret. Kommunen fikk tre utskillinger på 1800-tallet: 1882 og 1893 ble mindre områder overført til henholdsvis Øre og Gjemnes, og 1897 ble Grip utskilt som egen kommune. Etter besto kommunen av søndre del av øya Frei og nordre del av Aspøya sør for denne samt de omkringliggende småøyene; etter utskillingen av Grip utgjorde Frei kommune 60 km2 og hadde 1090 innbyggere.

I 1964 ble Frei "flyttet nordover" ved at den fikk overført nordre del av øya Frei fra Bremsnes samtidig som nordre del av Aspøya i sør ble overført til Tingvoll. Etter dette utgjorde kommunen 65 km2, og den hadde ved endringen 2369 innbyggere.

Størsteparten av bosetningen i den tidligere kommunen finnes på øyas nordside i og ved tettstedet Rensvik (2514 innbyggere 2014).

Det meste av den dyrkede jorda ligger langs strendene i øst og sør. Fastlandsforbindelsen Krifast knytter Kristiansund og Frei til fastlandet med en hengebro (over Gjemnessundet), en flytebro (over Bergsøysundet) og en undersjøisk veitunnel (under Freifjorden).

Frei utgjør også et sogn i Kristiansund kommune svarende til den tidligere kommunen; 5872 innbyggere (2015). Frei kirke, som er fra 1897 og bygd i nygotisk stil, ligger på sørspissen av øya Frei, Bolga kirke i nord.

Navnet kommer muligens av norrønt fríðr , 'fredelig, vakker'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.