Freemansundet

Utsnitt av kart over Svalbard som viser Freemansundet mellom Barentsøya og Edgeøya

Artikkelstart

Freemansundet på Svalbard er sundet som skiller Edgeøya og Barentsøya. Det er 35 kilometer langt og 6 kilometer bredt, og forbinder Storfjorden i vest og Olgastretet i øst. Sundet ligger i Søraust Svalbard naturreservat, opprettet i 1973.

Faktaboks

Uttale
frˈi:mən-

Geografiske forhold

Landområdene på hver side av Freemansundet har lave fjell (opptil 450 meter over havet) med et lavt forland mot sundet. Freemanbreen er det sørlige utløpet av den store Barentsjøkulen som dekker mye av Barentsøya. Den har sin front midt på nordsiden av sundet, og breen hadde i 1956 en markert fremrykning (surge) hvor fronten ble flyttet langt ut i sundet. Den har siden gått en del tilbake.

Freemansundet er blitt betraktet som et vanskelig sund å seile gjennom. Det kan samle seg is i begge endene og det går sterke tidevannsstrømmer opptil 3-4 knop gjennom sundet. På vestsiden ligger det flere øyer, holmer og skjær – inkludert Ureinskagen og Jakimovičøyane – som gjør farvannet til dels grunt og urent. Ut fra cirka 0,5 nautiske mil fra land er det imidlertid dybder på 15–40 meter.

Navn

Sundet er oppkalt etter oldermann Ralph Freeman (død 1634), en av lederne av Muscovy Company, London, et selskap som spilte en fremtredende rolle under den store hvalfangsten på Svalbard i første halvdel av 1600-tallet. Freeman besøkte Svalbard i 1619, og på Thomas Edges kart av 1625 heter sundet Ald. Fremans Inlett. Freeman arbeidet i flere høye stillinger og på ansvarsfulle områder i løpet av livet og ble valgt til det ærefulle vervet som borgermester i London i 1633.

Kulturminner

På Sundneset, nordvest i sundet, står Würzburgerhytta som ble bygget av en tysk ekspedisjon ledet av den tyske geografen Julius Büdel i 1959.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg