Fredriksholm festning

Fredriksholm, her sett cirka rett mot øst. Bildet er tatt fra Møvik fort, et annet betydelig sjøfestningsanlegg som ligger bare en kilometer vest for Fredriksholm.
Fredriksholm mot øst.
Av .

Artikkelstart

Fredriksholm var en festning på en holme utenfor Møvik, cirka fem kilometer sør for Kristiansand by i Agder. Den ble bygget i perioden 1655/56 til 1662 til befestning av Vestergabet, en av de viktigste innseilinger til Kristiansand og spesielt den meget betydelige Flekkerøy havn.

Ved ferdigstillelsen besto anlegget av to hoveddeler, øvre og nedre verk, begge beskyttet av omfattende murverk. Nedre verk gikk omkring så å si hele øya, mens øvre verk lå innenfor nedre verk og besto, i tillegg til murene, også av et tårn, tre kanonbatterier, to steinbygninger og to kruttkjellere.

Festningen hadde varierende militær relevans i sin levetid. Etter etableringsperioden skjedde lite før den Den store nordiske krig på begynnelsen av 1700-tallet, da batteriene ble utbedret som ledd i å få Kristiansands befestninger i brukbar stand igjen. Det tilkom også flere bygninger i anlegget over tid, blant annet en ny kommandantbolig. På slutten av århundret ble ikke Fredriksholm prioritert, og festningen ble nedlagt første gang i 1801 (eller 1804). Under napoleonskrigene ble anlegget i 1807 demolert av engelskmennene, en episode som imidlertid førte til en ny vurdering av Vestergabets strategiske betydning, og Fredriksholm ble reetablert som festningsanlegg de følgende år.

Den nye Fredriksholm festning stod ferdig i 1813, og utgjorde deretter grunnstammen i forsvaret av Vestergabet, Kristiansand og Flekkerøy havn til anlegget ble nedlagt i 1874 (eller 1872). Større deler av festningsvollene fra 1813-anlegget er bevart og godt synlige fra både sjø og land. Holmen er i dag friluftsområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg