Fredrikshalds avis

Avishode til Fredrikshalds avis
Fredrikshalds avis.
Redaktør Karl A.D. Lund ble jagd fra redaktørstolen i Fredrikshalds Avis med en hundepisk. Tor Andersen tapte reint juridisk, men ble den moralske vinner (tegning av Leif Eriksen). Forfatteren Aksel Berentsen skrev romanen Petter Gleden og hans by, hvor hundepisksaken var det sentrale. Den ble en lokal slager, men saken ble også en godbit i hovedstadsavisene.
Karl A. D. Lund og Tor Andersen
Av .

Artikkelstart

Fredrikshalds Avis var en avis som kom ut i Fredrikshald (dagens Halden) fra 1910 til 1935. Avisen var en videreføring av Fredrikshald Tilskuer (1856-1910). I Karl A.D. Lunds redaktørtid ble avisen først et godt lokalblad og var en støttespiller for Frisinnede Venstre og siden for en fløy av Høyre. Etterhvert gjorde redaktøren personlig sjikane til sitt varemerke.

Fredrikshald Tilskuer

For vårt blad hadde en forgjenger i Fredrikshalds Tilskuer, som ble startet i 1856. En av de fem aviser som kom til verden i vesle Fredrikshald på 1800-tallet. «Tilskueren» hadde til å begynne med et radikalt tilsnitt. Men etter hvert ble det dårligere med radikalismen – og med økonomien.

Fredrikshalds Avis

Det endte med at cand.jur. Karl A.D. Lund, som i 1910 forlot en redaktørjobb i Drammens Blad, overtok avisen og førte den videre under navnet «Fredrikshalds Avis».

Selv om Lund hadde en rotfestet borgerlig innstilling, skilte han seg ut fra det borgerlige miljø i grensebyen. Det var ikke fordi han var en enestående hobbygartner med et premiert vidunder av en hage like oppunder Fredrikstens murer. Men det var den etter hvert nokså uortodokse redigeringen av avisen som vakte oppsikt. Til å begynne med var det ikke så galt. Det var rett og slett et godt lokalblad. Og «Fredrikshalds Avis» sto fram som en støttespiller for Frisinnede Venstre, siden for Høyre. Eller rettere sagt for en fløy av Høyre. Det var her det startet.

De som ikke hørte til den lundske fløy fikk pepper i spaltene. Og unnlot de å annonsere eller abonnere, ble pepperdosene ekstra sterke. Til slutt ble den personlige sjikane bladets varemerke. I bystyrereferatene fikk de han hadde et horn i siden til en spesiell oppvartning. I stedet for å bruke navn med etterfølgende kolon og referat av innlegget, nyttet redaktøren en annen metode. Han brukte heller en tegning. En gris, en ku, en høne, en torsk eller andre eksemplarer fra den lokale dyre- og fiskeverden erstattet navnet.

En som særlig ble rammet var direktøren for A/S Den Norske Reiseeffektfabrik, Arnt Andersen. Det fikk sønnen, disponent Tor Andersen, til å gå til aksjon. Han kjøpte sporenstreks en hundepisk i Billingtons Jernvareforretning og troppet opp i redaksjonen. Her fikk Lund noen kraftige rapp av hundepisken så han ramlet av redaktørstolen.

Fredrikshalds Avis gikk inn i 1935.

Opplag

År Opplag
1920 3000
1932 2000

Fakta

  • Fredrikshalds Tilskuer: første nr. 1856, utg. Siste nr. 29.9.1910,
  • Skiftet navn til Fredrikshalds Avis 1.10.1910. Siste nr. 21.12.1935,

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg