Fredrika Bremer-Förbundet er en svensk kvinnesaksorganisasjon, oppkalt etter den svenske forfatteren Fredrika Bremer. Forbundet ble stiftet av Sophie Adlersparre i 1884 med det formål å stimulere kvinner til aktiv deltagelse i samfunnslivet, og å verne kvinnenes moralske interesser på deres arbeidsfelt hjemme og ute.

Adlersparre mente at en felles seksualmoral for begge kjønn var mulig, og Fredrika Bremer-Förbundet regnet som et av kvinnefrigjøringens grunnprinsipper at kvinner måtte betraktes som mennesker – som noe utover det kjønnsspesifikke. Nøkkelen til medbestemmelse og makt for kvinner var personlig modenhet og ansvarstagen, ikke kjønnstilhørighet.

Senere er forbundets oppgave blitt å gjennomføre likestilling mellom kvinner og menn, bygd på samme rettigheter og forpliktelser i hjem, yrkesliv og samfunn. Blant dets praktiske tiltak er en stipendinstitusjon med store fonds og støtte av kvinnehistorisk forskning. Fredrika Bremer-Förbundet er tilsluttet International Alliance of Women. Det utgir Hertha, svensk kvinnebevegelses tidsskrift, og har en egen skriftserie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.