Fredrika Bremer-Förbundet

Artikkelstart

Fredrika Bremer-Förbundet er en svensk kvinnesaksorganisasjon, oppkalt etter den svenske forfatteren Fredrika Bremer. Forbundet ble stiftet av Sophie Adlersparre i 1884 med det formål å stimulere kvinner til aktiv deltagelse i samfunnslivet, og å verne kvinnenes moralske interesser på deres arbeidsfelt hjemme og ute.

Adlersparre mente at en felles seksualmoral for begge kjønn var mulig, og Fredrika Bremer-Förbundet regnet som et av kvinnefrigjøringens grunnprinsipper at kvinner måtte betraktes som mennesker – som noe utover det kjønnsspesifikke. Nøkkelen til medbestemmelse og makt for kvinner var personlig modenhet og ansvarstagen, ikke kjønnstilhørighet.

Senere er forbundets oppgave blitt å gjennomføre likestilling mellom kvinner og menn, bygd på samme rettigheter og forpliktelser i hjem, yrkesliv og samfunn. Blant dets praktiske tiltak er en stipendinstitusjon med store fonds og støtte av kvinnehistorisk forskning. Fredrika Bremer-Förbundet er tilsluttet International Alliance of Women. Det utgir Hertha, svensk kvinnebevegelses tidsskrift, og har en egen skriftserie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg