Fredrik Stabel

Selvportrett

Fredrik Stabel. Gjengitt med tillatelse

Fredrik Stabel, norsk forfatter, avistegner, satiriker og grafiker, særlig kjent for sin faste vitsespalte i Dagbladet, «Norsk Dusteforbund», der han gjennom et humoristisk persongalleri debatterte aktuelle saker i den norske kultur- og samfunnsdebatten.

Fredrik Stabel hospiterte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1940-1945.

Han fikk sin første tegning på trykk i Dagbladet i 1940, og publiserte flere satiriske vitsetegninger fram til avisen ble stanset i 1943, under andre verdenskrig. Stabel fortsatte som tegner i vittighetsbladene Humoristen, Tyrihans og Karikaturen selv om han mottok trusler fra NS. Fra 1950-tallet var han igjen på plass i Dagbladet, og utviklet spalten «Norsk Dusteforbund», som ble en daglig vitsespalte helt til 1990. Dette såkalte dusteforbundet hadde en rekke fiktive medlemmer, og alle var tegnet i tynn, særegen strek, med presidenten Darwin P. Erlandsen som en av frontfigurene.

Fram til 1960 skrev Stabel alle tekstene selv. Historiene omkring medlemmene var humoristiske, men inneholdt også skarpe kommentarer til tidens kultur- og samfunnsdebatt. Fra 1960-tallet ble «Norsk Dusteforbunds Avskrivningsbyrå» etablert. Fra nå av begynte Fredrik Stabels karakterer å kommentere avisutklipp og offentlige ytringer.

Stabel ga ut en rekke bøker, og han debuterte med den absurde romanen Keiser Nimbus og lille Karolius Kattetegner i 1946. Fra samme periode stammer også manuset til Malebok for voksne, men denne ble først utgitt i 1985. Flere av bøkene hadde tematikk fra Dagblad-spalten, som for eksempel Snarere tvert imot (1960) og Jeg sier ikke mer (1978). Han ga også ut Muntre streker (1977, sammen med Kjell Aukrust, Audun Hetland og Salo Grenning/Pedro).

I 1976 hadde han sin første separatutstilling som billedkunstner, med håndkolorerte raderinger, på Galleri Tanum. Samme år ble han antatt på Høstutstillingen. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo.

Fredrik Stabel bosatte seg fra 1963 i Drøbak, hvor han ble boende til sin død. Stiftelsen Fredrik Stabel og AvisTegnernes Hus i Drøbak ble opprettet i 1999. Initiativtakere var privatpersoner i byen, med støtte fra blant annet Frogn kommune, Akershus fylkeskommune og en rekke norske aviser. Sammen startet de et galleri, som nå heter Avistegnernes hus. Galleriet er i dag en del av Museene i Akershus, og viser en fast utstilling av Stabels tegninger i tillegg til utstillinger av mange av Norges ledende avistegnere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.