Fredrik Selmer

Faktaboks

Fredrik Selmer
Johan Fredrik Selmer
født:
25. oktober 1876, Sunndal, Møre og Romsdal
død:
30. januar 1968, Oslo

Fredrik Selmer var en norsk ingeniør og entreprenør. Han grunnla selskapet Ingeniør F. Selmer A/S, som i dag er en del av Skanska.

Selmer ble utdannet som bygningsingeniør ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt i 1896. Etter videre studier i Dresden og noen års praksis i Tyskland, Østerrike og USA kom han hjem og etablerte egen entreprenørforretning, Ingeniør F. Selmer A/S, i Kristiania i 1906. Selmer ble en foregangsmann for bruken av armert betong i byggeindustrien og ivret for mekanisering av bransjen. Firmaet hans stod i mellomkrigstiden for en rekke av de største byggeprosjektene i Norge, for eksempel undergrunnsbanen i Oslo, bybroen i Drammen og Norsk Hydros kaianlegg på Herøya.

Under andre verdenskrig samarbeidet Selmer med de tyske okkupasjonsmyndighetene og ble etter krigen gransket for mulig landssvik, men saken ble henlagt i 1948.

I etterkrigstiden utvidet Selmer virksomheten til å omfatte en rekke prosjekter i utlandet, blant annet et stort kraftutbyggingsprosjekt i Snowy Mountains i i Australia i perioden 1951–1955. Firmaet ble aksjeselskap i 1930, men Selmer fortsatte som administrerende direktør til 1958 og styreformann til 1966.

Etter Selmers død kom selskapet med i norsk oljeindustri gjennom Norwegian Contractors (1973). I 1981 ble det kjøpt av Sandegruppen og inngikk fra 2000 som Selmer Skanska AS i det svenske Skanska-konsernet, fra 2004 under navnet Skanska Norge.

Han var brorsønn av Johan Selmer og Jens Selmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg