Fredrik Selmer

Faktaboks

Fredrik Selmer
Johan Fredrik Selmer
Født
25. oktober 1876, Sunndal, Møre og Romsdal
Død
30. januar 1968, Oslo

Artikkelstart

Fredrik Selmer var en norsk ingeniør og entreprenør. Han grunnla selskapet Ingeniør F. Selmer A/S, som i dag er en del av Skanska.

Selmer ble utdannet som bygningsingeniør ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt i 1896. Etter videre studier i Dresden og noen års praksis i Tyskland, Østerrike og USA kom han hjem og etablerte egen entreprenørforretning, Ingeniør F. Selmer A/S, i Kristiania i 1906. Selmer ble en foregangsmann for bruken av armert betong i byggeindustrien og ivret for mekanisering av bransjen. Firmaet hans stod i mellomkrigstiden for en rekke av de største byggeprosjektene i Norge, for eksempel undergrunnsbanen i Oslo, bybroen i Drammen og Norsk Hydros kaianlegg på Herøya.

Under andre verdenskrig samarbeidet Selmer med de tyske okkupasjonsmyndighetene og ble etter krigen gransket for mulig landssvik, men saken ble henlagt i 1948.

I etterkrigstiden utvidet Selmer virksomheten til å omfatte en rekke prosjekter i utlandet, blant annet et stort kraftutbyggingsprosjekt i Snowy Mountains i i Australia i perioden 1951–1955. Firmaet ble aksjeselskap i 1930, men Selmer fortsatte som administrerende direktør til 1958 og styreformann til 1966.

Etter Selmers død kom selskapet med i norsk oljeindustri gjennom Norwegian Contractors (1973). I 1981 ble det kjøpt av Sandegruppen og inngikk fra 2000 som Selmer Skanska AS i det svenske Skanska-konsernet, fra 2004 under navnet Skanska Norge.

Han var brorsønn av Johan Selmer og Jens Selmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg