Faktaboks

Frederik Hilfling-Rasmussen
Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen
Født
14. oktober 1869, Brenderup, Denmark
Død
23. februar 1941, Trondheim
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Fotograf Jens Rasmussen (f. ca. 1841) og hustru Mathilde (f. 1847).

Gift 1894 med Olga (f. 1869). Far til fotografen Skjold Hilfling-Rasmussen (1895–1968)

Christian Michelsen mottar kong Haakon 7 og kronprins Olav

Hilfling-Rasmussen hadde enerett på å fotografere de historiske begivenhetene i 1905. Bildet viser statsminister Christian Michelsen som tar i mot kong Haakon 7. og kronprins Olav ombord det norske marinefartøyet «Heimdal», 25. november 1905.

Av /Nasjonalbiblioteket.
Christian Mikkelsen
Hilfling-Rasmussen var kjent for «det representative portrettet», hvor fotografens oppgave var å gi den avbildede et visuelt uttrykk som formidlet deres betydning, arbeidsområde og personlighet. Portrettfotografi av statsminister Christian Michelsen fra 1905.
Av /Oslo Museum.
Grane/Nordstrand
Gran/Nordstrand-laget som ble Norges Fotballforbunds første offisielle norgesmester i stiftelsesåret 1902. Her fotografert i Skien 2. september 1900.
Av /NTB Scanpix.

Frederik Hilfling-Rasmussen var en norsk fotograf, født i Brenderup på Fyn i Danmark. Han var en av de ledende innen norsk fotografi fra årene rundt 1900 frem til den andre verdenskrig. Han var også en pioner og pådriver i organisering av fotofaget og fagutdannelsen.

Hilfling-Rasmussen var en dyktig portrettfotograf, kjent for «det representative portrettet». Portrettfotografenes oppgave var i denne forbindelse å gi den avbildede et visuelt uttrykk som på samme tid formidlet deres betydning, arbeidsområde og personlighet. Hilfling-Rasmussens faglige dyktighet og smittende humør bidro sterkt til at hans portretter på sitt beste har en sjelden nærhet, varme og autoritet. Dette er spesielt tydelig i portrettene av nasjonens fremste ledere, bilder som i de turbulente årene rundt 1905 utvilsomt kom til å få stor betydning for konsolideringen av den nye norske staten.

Bakgrunn

Hilfling-Rasmussen begynte som læregutt hos faren i Assens på Fyn. I 1890 ble han ansatt som operatør og retusjør i det kjente firmaet Johs. Hauerslev i København. Tre år senere ble han bestyrer av fotograf Dreslers atelier samme sted.

Fotografi

Hilfling-Rasmussen kom til Kristiania i 1896 og ble operatør i Gustav Borgens atelier. I 1898 startet han sitt eget atelier i den nyoppførte Hollændergaarden i Stortingsgaten 14. Etter kort tid tilhørte han eliten blant hovedstadens fotografer. Han fikk snart en stor og ansett kundekrets.

I 1905 fikk han enerett på å fotografere de historiske begivenhetene dette året, blant annet fotografering av Spesialkomiteen i Stortinget, regjeringen, statsministrene Christian Michelsen og Jørgen Gunnarson Løvland, 7. juni-møtet i Stortinget, den nye kongens ankomst til Norge og året etter dokumentasjonen av kroningsreisen. Gjengivelse av enkelte av hans bilder førte til en rettstvist om retten til fritt å reprodusere en fotografs bilder. Saken endte i Høyesterett, der viktige mangler i den eksisterende loven ble avdekket, noe som førte til vedtak av en ny lov om opphavsrettslig vern av fotografi i 1909.

I 1907 inngikk han kompaniskap med fotografen Ernest Rude (1871–1948), i firmaet Rude & Hilfling. De opprettet samtidig et kunstforlag.

I 1910 overlot Hilfling-Rasmussen atelieret i Stortingsgaten til Rude og flyttet til Trondheim, der han åpnet atelier i Søndre gate. Han ble også her raskt sentral i et aktivt fotografisk miljø, og han var med å stifte den første organisasjonen for fagfotografer utenfor Kristiania, Nordenfjeldske Fotografers Kreds.

Hilfling-Rasmussen og Norsk fotografforbund

Hilfling-Rasmussen spilte en helt sentral rolle ved omdanningen av Norges fotografforbund fra å være en Kristiania-forening til å bli en reell landsforening, og i 1913 ble han valgt inn i landsforeningens første styre.

Han engasjerte seg sterkt i arbeidet med å heve fotografenes kompetanse og anseelse, og han var sentral i opprettelsen av Norges første skolebaserte fotografutdannelse, fotografskolen ved Trondhjems Fagskole, der han i en årrekke var en av hovedlærerne.

Utmerkelser

Frederik Hilfling-Rasmussen mottok diverse medaljer for sine fotografier både i nasjonale og internasjonale konkurranser. For sin innsats ble han i 1934 æresmedlem av Nordenfjeldske Fotografers Kreds og i 1937 æresmedlem av Norges Fotografforbund.

Arkiv

Etter hans død ble firmaet overtatt av sønnen Skjold. Fotografier (samlinger) av Hilfling-Rasmussen finnes i Nasjonalbiblioteket, Universitetsbibliotekene ved UiO og NTNU, Oslo Bymuseum og Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • S. Bonge: Eldre norske fotografer, Bergen 1980
  • R. Erlandsen: Pas nu paa. Nu tar jeg fra hullet. Om fotografiens første hundre år i Norge, 1839–1940, Milano 2000

Faktaboks

Frederik Hilfling-Rasmussen
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036806010598

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg