Fredensborg – dansk-norsk slaveskip

Varden med minnesmerke over SS Fredensborg på østsiden av Tromøya.

Minnesmerke SS Fredensborg av Anita A.Mechlenborg. Gnu FDL

Fredensborg var en dansk-norsk fregatt som seilte i den internasjonale slavetrafikken på 1700-tallet.

Fredensborg var en fregatt av beskjeden størrelse med en lengde på 31 meter, tilhørende det West-Guineiske Kompani i København. Den ble satt inn i trafikk i 1753 og deltok i den klassiske trekantfarten med byttevarer (brennevin, tekstiler, våpen) og forsyninger til de danske fortene på Gullkysten (dagens Ghana) i Afrika. Derfra var lasten slaver, elfenben og gull til Vestindia, og i siste fase kolonivarer fra Vestindia til Europa.

Fredensborgs siste ferd i trekantfarten startet i København i juni 1767.

Etter et opphold på syv måneder for anker ved fortet Christiansborg, seilte skipet mot St. Croix i Vestindia i april 1768 med 265 slaver ombord. Da de, etter et 78 døgns seilas med en gjennomsnittsfart på drøye 3 knop, ankom Christiansted var 24 av slavene døde.

I september seilte skipet videre mot hjemlige trakter, nå med en last av sukker, tobakk, kanelbark, bomull og tropisk trelast. Under en storm på vei østover langs Tromøya ved Arendal forliste Fredensborg 1. desember 1768. Besetningen, passasjerer og to afrikanske slaver ble reddet i land ved Narestø.

Vraket av Fredensborg ble funnet under dykking i 1974, og flere gjenstander fra skipet er brakt opp. Det meste av funnmaterialet tilhører Aust-Agder-Museet. Under forliset ble skipsjournalene reddet, og det er blant annet funnet inventarlister og kildemateriell blant disse. Til sammen utgjør dette et av de mest interessante funnene for å belyse den transatlantiske slavefarten. Flere gjenstander fra funnet har vært utstilt i Ghana og St. Croix i Vestindia gjennom UNESCOs Slave Route Project. 

I 1996 ble det satt opp en minnevarde med plakett for Fredensborg på Tromøya.

  • Hansen, Thorkild: Slavenes skip, 1969, Gyldendal, Oslo.
  • Svalesen, Leif: Slaveskipet Fredensborg, 1996, isbn 82-02-15481-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.