Faktaboks

Fred Wander

Fritz Rosenblatt. Wander tok navnet Fred Wander i 1947.

Født
5. januar 1917, Wien
Død
10. juli 2006, Wien

Fred Wander var en østerriksk forfatter. Han er særlig kjent for sine romaner og selvbiografiske tekster hvor han tematiserer sine erfaringer som jøde under nasjonalsosialismen og som fange i konsentrasjonsleire.

Biografi

Fred Wander vokste opp i en jødisk familie i Wien. I 1938 flyktet han via Sveits til Frankrike. Han oppholdt seg lenge i Marseille og håpet forgjeves på å få visum til andre land. I forbindelse med et fluktforsøk tilbake til Sveits ble han tatt fange og etter kort tid deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz, senere til Groß-Rosen og til slutt Buchenwald. Etter frigjøringen bosatte Wander seg som journalist, tegner og fotograf i Wien. I 1955 hadde Wander, som var medlem av det østerrikske kommunistpartiet (Kommunistische Partei Österreichs, KPÖ), sitt første opphold i DDR, og tok forfatterutdanning på det nyopprettede Literaturinstitut Johannes R. Becher i Leipzig, DDR. I 1958 bosatte han seg til DDR; i 1983 flyttet han tilbake til Wien.

Fred Wander giftet seg i 1956 med østerrikskfødte Maxie Wander, som var en av de mest kjente kvinnelige forfattere og journalister i DDR.

Forfatterskap

Wanders forfatterskap er preget at erfaringene som emigrant, flyktning og av hans fangenskap. Romanene Ein Zimmer in Paris (1975. Et rom i Paris), Der siebente Brunnen (1971. Den sjuande brønnen, norsk oversettelse 2011) og Hôtel Baalbek (1991. Hotell Baalbek) har dette som hovedtema. I 1996 kom hans memoarer: Das gute Leben oder Von der Fröhlichkeit im Schrecken (Det gode livet eller om gleden midt i det grusomme). Han skrev også reisebeskrivelser, ungdomsbøker og dramatikk (Das taubengrüne Haus (1977. Det duegrønne huset), Josua läßt grüßen (1979. Hilsen fra Josua) og Bungalow (1979. Bungalow), men tyngdepunktet i forfatterskapet er romanene og selvbiografien.

I Østerrike ble Wander lenge sett på som en DDR-forfatter, men et nytt opplag av Der siebente Brunnen i 1991 åpnet for en større østerriksk interesse for hans litterære verk, noe nye utgaver av de andre romanene og selvbiografien har bidratt til.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg