Fred Thunes

Faktaboks

Fred Thunes
Fredrik Thunes
Født
16. mars 1916, Skien
Død
15. mai 1976, Oslo

Artikkelstart

Fred Thunes var en norsk musiker, komponist og orkesterleder.

Han var født på Bakken i Skien. Utdannelsen var hos musikklærer Anders Hvidsten i hjembyen, seinere på Musikkonservatoriet i Oslo. «Figgen», som han ble kalt, spilte aller først piano hos Molla Randow og saksofon og andre instrumenter hos Per Thomassen på Bakken. Moren Ester ledet barnearbeidet i IOGT-losjen Ungdommens Vel, der Thomassen startet sitt guttekorps i 1915 og der Figgen var med. Han spilte også i saksofonkvartetten som Per Thomassen reiste på turné med i 1932.

Multiinstrumentalist

Thunes var yrkesmusiker allerede i 1932, 16 år gammel. I seinere engasjementer opptrådte han med syv forskjellige instrumenter. Thunes flyttet i 1941 til Oslo, der han allerede hadde spilt offentlig som orkesterleder og vært på radio. Han arrangerte og komponerte musikk for sine orkester selv, og hadde stor betydning for jazzens innføring i norsk musikkliv med de såkalte «Rytmekonserter» under andre verdenskrig, hvor ordet «jazz» ikke måtte brukes. I denne perioden var mange av landets fremste musikere medlemmer i hans orkester, og fra 1946 overtok han jobben som orkesterleder på hotell Bristol etter Øivind Bergh. Thunes komponerte også musikk til filmen Trine (1952).

Musikalkapellmester

Fra 1951 var Thunes frilansmusiker og teaterkapellmester i blant annet Trøndelag (1955–1956) og Kragerø (1957 og 1975), samt at han gjestedirigerte Musikforeningen i hjembyen i 1957. Fra 1958 var han kapellmester i Sverige og fremførte der mange av de kjente, samtidige musikalene (blant annet Kiss me, Kate, Annie Get Your Gun, Oklahoma!), i tillegg til mange av de klassiske operettene (blant annet Sigøynerbaronen, Skjønne Helena) på folkeparksturneer i hele Sverige. Tilbake i Norge var det blant annet som musiker på cruise og som akkompagnatør (Helge Birkeland, Vera Dahlen) for Rikskonsertene han virket.

Verk

Thunes står bak en lang rekke arrangementer. Av hans orkesterkomposisjoner kan nevnes de stort anlagte Høst, improvisasjoner for klaver/orkester og Oslo-Natt, en rapsodi. Flere av hans slagere er utgitt på noter, og det er gjort diverse plateinnspillinger med hans orkester og musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gundersen, Egil Arnt: Fred Thunes – Den norske Gershwin. Skien, 1992.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg