Fred Thunes tegnet av ukjent kunstner (bilde)

 

norsk musiker, komponist og orkesterleder. Født på Bakken i Skien og utdannet hos musikklærer Anders Hvidsten i hjembyen og senere Musikkonservatoriet i Oslo. "Figgen", som han ble kalt, spilte aller først piano hos Molla Randow og saxofon og andre instrumenter hos Per Thomassen på Bakken. Moren Ester ledet barnearbeidet i losje IOGT "Ungdommens Vel" der Thomassen startet sitt guttekorps i 1915 og der var Figgen med. Han spilte også i saxofonkvartetten som Per Thomassen reiste på turne med i 1932.

Thunes var yrkesmusiker allerede i 1932, 16 år gammel. I senere engasjementer opptrer han med 7 forskjellige instrumenter. Thunes flyttet i 1941 til Oslo der han allerede hadde spilt offentlig som orkesterleder og vært på radio. Han arrangerte og komponerte musikk for sine orkester selv, og hadde stor betydning for jazzens innføring i norsk musikkliv med de såkalte "Rytmekonserter" under krigen hvor ordet "jazz" ikke måtte brukes. I denne perioden var mange av landets fremste musikere medlemmer i hans orkester og fra 1946 overtok han jobben som orkesterleder på hotell Bristol etter Øivind Bergh. Fred komponerte også musikk til filmen Trine (1952).

Fra 1951 var Thunes freelance musiker og teaterkapellmester i blant annet Trøndelag (55-56) og Kragerø (57 og 75), samt at han gjestedirigerte Musikforeningen i hjembyen i 1957. Fra 1958 var han kapellmester i Sverige og fremførte der mange av de kjente, samtidige musikaler (Kiss me, Kate Annie Get Your GunOklahoma! etc.), i tillegg til mange av de klassiske opperetter (Sigøynerbaronen,Sigøynerbaronen, Skjønne Helena, etc.) på turneer i hele Sverige (Folkeparkene). Tilbake i Norge var det blant annet som musiker på cruise og som akkompagnatør (Helge Birkeland, Vera Dahlen) for Rikskonsertene han virket.

Hans arrangementer er uttalige og av hans orkesterkomposisjoner kan nevnes de stort anlagte "Høst", improvisasjoner for klaver/orkester og "Oslo-Natt", en rapsodi. Flere av hans slagere er utgitt på noter og det er gjort diverse plateinnspillinger med hans orkester og musikk.

Fred Thunes døde i Oslo og er begravet i Skien.

Anbefalt litteratur

Gundersen, Egil Arnt: Fred Thunes - Den norske Gershwin. Skien, 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. mars 2012 skrev Egil Arnt Gundersen

Billedteksten har blitt feil. Bildet er etter en tegning og ikke fotografi "fra Bristol". Forslag: Fred Thunes tegnet av ukjent kunstner.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.