Fratelli d'Italias symbol er en flamme i det italienske flaggets farger, det samme symbolet som partiet Movimento Sociale Italiano brukte.
.
Lisens: CC BY 2.0

Fratelli d'Italia er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partileder fra 9. mars 2014 er Giorgia Meloni.

Faktaboks

Etymologi
«Italias brødre». Fratelli d’Italia er også navnet på Italias nasjonalsang.
Også kjent som

Italias brødre

FdI

Partiet ble stiftet i 2012 under navnet Fratelli d'Italia – Centrodestra Nazionale (FdI-CN) av Ignazio La Russa, Giorgia Meloni og Guido Crosetto. De to førstnevnte hadde bakgrunn fra partiet Alleanza Nazionale, mens sistnevnte tidligere hatt vært medlem av Democrazia Cristiana, Forza Italia og Il Popolo della Libertà. Partiet skiftet i 2014 navn til Fratelli d'Italia – Alleanza Nazionale (FdI-AN), men endret navn igjen i 2017 til Fratelli d'Italia.

Internasjonalt er Fratelli d'Italia en del av det europeiske partiet Europeiske konservative og reformatorer (ECR), et parti som Giorgia Meloni er leder av. Andre medlemmer av dette partiet er Sverigedemokraterna, polske Partiet for lov og rettferdighet og det spanske partiet Vox.

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 var Fratelli d'Italia en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Lega Nord, Forza Italia og noen andre mindre partier. Fratelli d'Italia fikk om lag fire prosent av stemmene ved dette valget.

Ved valget til Europaparlamentet i 2019 fikk Fratelli d'Italia litt over seks prosent av stemmene i Italia, og fikk valgt inn seks representanter. Etter 2020 har partiet opplevd stor vekst i oppslutningen, og ved parlamentsvalget i september 2022 fikk partiet 26 prosent av stemmene og var Italias klart største parti.

Politisk ideologi

Fratelli d'Italia er et parti som befinner seg på den ytre høyrefløyen i italiensk politikk. Partiet er blitt omtalt som nasjonalkonservativt og tradisjonalistisk.

I partiprogrammet fremheves familieverdier og selvråderett som viktige saker. Partiet ønsker å øke den statlige støtten til familier og småbarnsforeldre, og er opptatt av å styrke det som partiet kaller tradisjonelle familieverdier. Fratelli d'Italia er motstander av at homofile skal kunne gifte seg.

Partiet er opptatt av italiensk selvråderett, og har vært svært kritisk til EU og til fellesvalutaen euro, men har ikke programfestet at partiet ønsker å melde Italia ut av EU. Partiet ønsker også en viss grad av økonomisk proteksjonisme, og foreslår begrensninger for utenlandske selskapers muligheter til å overta kontrollen over store italienske bedrifter.

Skattelette er blant partiets viktigste saker. Fratelli d'Italia ønsker å redusere skattene for familier, selvstendig næringsdrivende og firmaer, og er tilhenger av innføring av flat skatt.

Fratelli d'Italia ønsker også å begrense innvandringen til Italia og er kritisk til multikulturalisme. Partiet ønsker å sette i gang tiltak for å hindre båtflyktninger å gå i land i Italia.

I utenrikspolitikken ønsker partiet at Italia skal forbli medlem av NATO, og i forbindelse med Ukraina-konflikten har partiet støttet at Italia skal sende våpen til Ukraina.

Regjeringsdannelse

Etter at Fratelli d'Italia ble det største partiet ved parlamentsvalget høsten 2022, kunne partiet danne regjering sammen med alliansepartnerne Lega Nord og Forza Italia. Partiets leder Giorgia Meloni ble insatt som statsminister 22. oktober 2022, og ble da Italias første kvinnelige regjeringssjef noensinne. Fratelli d'Italia ble regjeringens dominerende parti med ni av 24 ministere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg