Fratelli d'Italia

Artikkelstart

Fratelli d'Italia er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partiet er opptatt av italiensk selvråderett og har vært skeptisk til EU og til fellesvalutaen euro. Partileder fra 9. mars 2014 er Giorgia Meloni.

Faktaboks

Etymologi
«Italias brødre». Fratelli d'Italia er også navnet på Italias nasjonalsang.

Partiet ble stiftet i 2012 under navnet Fratelli d'Italia – Centrodestra Nazionale (FdI-CN) av Ignazio La Russa, Giorgia Meloni og Guido Crosetto. De to førstnevnte hadde bakgrunn fra partiet Alleanza Nazionale, mens den sistnevnte tidligere hatt vært medlem av Democrazia cristiana, Forza Italia og Il Popolo della Libertà. Partiet skiftet i 2014 navn til Fratelli d‘Italia – Alleanza Nazionale (FdI – AN), men endret navn igjen i 2017 til Fratelli d’Italia.

Fratelli d'Italia har i enkeltsaker samarbeidet med Lega Nord, og internasjonalt har partiet vært knyttet til Front National i Frankrike og Partiet for lov og rettferdighet i Polen.

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 var Fratelli d'Italia en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Lega Nord, Forza Italia og noen andre mindre partier. Fratelli d'Italia fikk omtrent 4 prosent av stemmene ved dette valget, mens sentrum-høyre-koalisjonen til sammen fikk 37 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg