Fratelli d'Italia er et italiensk politisk parti som befinner seg på høyresiden i italiensk politikk. Partiet er opptatt av italiensk selvråderett og har vært skeptisk til EU og til fellesvalutaen euro. Partileder fra 9. mars 2014 er Giorgia Meloni.

Partiet ble stiftet i 2012 under navnet Fratelli d'Italia – Centrodestra Nazionale (FdI-CN) av Ignazio La Russa, Giorgia Meloni og Guido Crosetto. De to førstnevnte hadde bakgrunn fra partiet Alleanza Nazionale, mens den sistnevnte tidligere hatt vært medlem av Democrazia cristiana, Forza Italia og Il Popolo della Libertà. Partiet skiftet i 2014 navn til Fratelli d‘Italia – Alleanza Nazionale (FdI – AN), men endret navn igjen i 2017 til Fratelli d’Italia.

Fratelli d'Italia har i enkeltsaker samarbeidet med Lega Nord, og internasjonalt har partiet vært knyttet til Front National i Frankrike og Partiet for lov og rettferdighet i Polen.

I forbindelse med parlamentsvalget i mars 2018 var Fratelli d'Italia en del av en sentrum-høyre-koalisjon sammen med Lega Nord, Forza Italia og noen andre mindre partier. Fratelli d'Italia fikk omtrent 4 prosent av stemmene ved dette valget, mens sentrum-høyre-koalisjonen til sammen fikk 37 prosent av stemmene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.