Franzefoss Bruk A/S

Artikkelstart

Franzefoss Bruk er et norsk industrikonsern innen stein og mineraler, avfallshåndtering og gjenvinning. Konsernet har hovedkontor på Rud i Bærum og virksomhet i Oslo-området, Innlandet, Trøndelag, Nordland og Danmark. Selskapet har 450 ansatte og omsetter for 1,4 milliarder norske kroner. Konsernet er siden oppstart eiet av familien Markussen.

Virksomhet

Franzefoss utvinner norske steinforekomster gjennom datterselskapet Franzefoss Pukk AS. Dessuten har de flere datterselskaper som utvinner kalk. De driver også avfallshåndtering og gjenvinning ved datterselskapet Franzefoss Gjenvinning.

Konsernet leverer pukk, grus og sand fra 17 pukkverk i Oslo-området og Trøndelag. Det er også en dominerende leverandør av kalk til norsk landbruk, miljø og industri med produksjon av dolomitt i Ballangen, Bøverbru i Vestre Toten og Bærum. Gjennom datterselskapet Verdalskalk har Franzefoss også produksjon i Hylla i Inderøy, Tromsdalen og Verdal. Kalk produseres også ved De jyske Kalkværker i Danmark.

Franzefoss Gjenvinning, som ble etablert i 1995, driver innsamling, gjenvinning og deponering av avfall fra bygg, industri og husholdninger, og har avdelinger i Bærum, Bergen, Øygarden, Trondheim, Hareid og Sunndalsøra.

Franzefoss drev også tidligere asfalt- og betong-produksjon.

Historikk

Franzefoss Bruk ble etablert i 1919 av skipsreder W. B. Markussen som Franzefoss kalkmølle ved Franzefossen ved Sandvikselva i Bærum. Produksjonen i Bærum opphørte ved årtusenskiftet og eiendommen skal omgjøres til boligområde.

Konsernet har kjøpt opp en rekke selskaper. Fra 1995 har bedriften virksomhet i Danmark gjennom overtakelsen av De jyske Kalkværker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg